«Να επανεκκινήσει άμεσα η κλινική άσκηση των φοιτητών 5ου έτους των Ιατρικών Σχολών»

Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Υπουργό Παιδείας για άμεση επιστροφή των 5ετών φοιτητών της Ιατρικής στην κλινική άσκηση με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας

Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ανάγκη επανέναρξης της κλινικής άσκησης των φοιτητών του 5ου έτους των Ιατρικών Σχολών. Η ερώτηση κατατίθεται με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, ενώ συνυπογράφουν και ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης καθώς και η Αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη.

Στην ερώτηση τους προς την Υπουργό Παιδείας τονίζουν ότι μέχρι σήμερα μόνον οι φοιτητές του έκτου έτους σπουδών των Ιατρικών Σχολών συμμετέχουν στις κλινικές ασκήσεις αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί και εμβολιαστεί, ενώ εξαιρούνται οι φοιτητές του 5ου έτους που πλέον έχουν απολέσει ένα σημαντικότατο μέρος της κλινικής άσκησης του πρώτου 6μήνου.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται το παράδειγμα της Ιατρικής Κρήτης, όπου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει επισημανθεί από την Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης προς το Υπουργείο ότι όλα τα χρόνια εφαρμόζεται η διεθνώς καθιερωμένη πρακτική με το σύνολο των 5ετών και 6ετών φοιτητών της Ιατρικής να αντιμετωπίζονται ως τελειόφοιτοι και να κατανέμονται στις πανεπιστημιακές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για την κλινική τους άσκηση για τα 4 τελευταία εξάμηνα σπουδών με βάση ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Στο κείμενο τους οι βουλευτές τονίζουν ότι η αναστολή της κλινικής άσκησης των 5ετών φοιτητών δημιουργεί μείζονα ζητήματα στη συνολική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αρκετές Ιατρικές Σχολές της χώρας, όπως η Ιατρική Σχολή της Κρήτης, έχουν επανειλημμένα θέσει το θέμα στο Υπουργείο όλους τους τελευταίους μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη λύση, ενώ ήδη φοιτητές των Ιατρικών Σχολών έχουν προχωρήσει σε σχετικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Σκοπεύει να ληφθεί άμεσα μέριμνα με όλες τις επιβεβλημένες προϋποθέσεις για να επανεκκινήσουν οι κλινικές ασκήσεις και για τους φοιτητές του 5ου έτους;
  2. Θα λάβει υπόψη τις επισημάνσεις των ίδιων των Ιατρικών Σχολών και των 5ετών φοιτητών για μια άμεση ρύθμιση και την άμεση επιστροφή των ανωτέρω φοιτητών στις Κλινικές για να συνεχίσουν τις κλινικές ασκήσεις σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών τους;

Την ερώτηση καταθέτουν οι βουλευτές: Ηγουμενίδης Νίκος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Κατρούγκαλος Γιώργος, Καφαντάρη Χαρά, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Παναγιού, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκούφα Μπέττυ, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζούφη Μερόπη, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία.

Το κείμενο της ερώτησης

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Επανέναρξη της κλινικής άσκησης των φοιτητών του 5ου έτους των Ιατρικών Σχολών»

Με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας έχει ανασταλεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα στα ΑΕΙ πλην των κλινικών ασκήσεων των φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/ Σχολών Επιστημών Υγείας, με αποτέλεσμα μόνον οι φοιτητές του έκτου έτους σπουδών των Ιατρικών Σχολών να συμμετέχουν στις κλινικές ασκήσεις αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί και εμβολιαστεί, ενώ εξαιρούνται οι φοιτητές του 5ου έτους που πλέον έχουν απολέσει ένα σημαντικότατο μέρος της κλινικής άσκησης του πρώτου 6μήνου. 

Χαρακτηριστικά σημειώνεται η ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο επισήμανση της Κοσμητείας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης προς το Υπουργείο ότι όλα τα χρόνια εφαρμόζεται η διεθνώς καθιερωμένη πρακτική με το σύνολο των 5ετών και 6ετών φοιτητών της Ιατρικής να αντιμετωπίζονται ως τελειόφοιτοι και να κατανέμονται στις πανεπιστημιακές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για την κλινική τους άσκηση για τα 4 τελευταία εξάμηνα σπουδών με βάση ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Επειδή η αναστολή της κλινικής άσκησης των 5ετών φοιτητών δημιουργεί μείζονα ζητήματα στη συνολική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επειδή η εκπαίδευση για τους 5ετείς φοιτητές κινδυνεύει να θεωρηθεί ως μη ολοκληρωμένη με απώλεια έτους και με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2021 στις ίδιες κλινικές να βρεθούν για άσκηση ταυτόχρονα οι 5ετείς με τους σημερινούς 4ετείς φοιτητές.

Επειδή αρκετές Ιατρικές Σχολές της χώρας, όπως η Ιατρική Σχολή της Κρήτης, έχουν επανειλημμένα θέσει το θέμα στο Υπουργείο όλους τους τελευταίους μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη λύση, ενώ ήδη φοιτητές των Ιατρικών Σχολών έχουν προχωρήσει σε σχετικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Σκοπεύει να ληφθεί άμεσα μέριμνα με όλες τις επιβεβλημένες προϋποθέσεις για να επανεκκινήσουν οι κλινικές ασκήσεις και για τους φοιτητές του 5ου έτους;

Θα λάβει υπόψη τις επισημάνσεις των ίδιων των Ιατρικών Σχολών και των 5ετών φοιτητών για μια άμεση ρύθμιση και την άμεση επιστροφή των ανωτέρω φοιτητών στις Κλινικές για να συνεχίσουν τις κλινικές ασκήσεις σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών τους;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί