Ο Κικίλιας απέκλεισε τους δημοσιογράφους και μπήκε από την πίσω πόρτα στο νοσοκομείο Πάτρας

Καταγγελίες της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων για παρεμπόδιση του «δημοσιογραφικού έργου»

Την προσπάθεια αποκλεισμού επαγγελματιών δημοσιογράφων από την κάλυψη της επίσκεψης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών καταδικάζει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων.

Όπως καταγγέλλει η δημοσιογραφική ένωση άνθρωποι που δήλωσαν υπεύθυνοι ασφαλείας απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους ακόμη και έξω από το κτίριο της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

«Καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους αποφάσισαν ότι πρέπει να παρεμποδιστεί το δημοσιογραφικό έργο», τονίζει η ΕΣΗΕΠΗΝ καλώντας την 6η ΥΠΕ να ξεκαθαρίσει εάν εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στο περιστατικό το οποίο αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση συνταγματικών διατάξεων».

«Η «αστυνόμευση» των εκπροσώπων του Τύπου, ειδικώς μάλιστα για θέματα που άπτονται της δημόσιας Υγείας, είναι εξόχως προσβλητική πράξη για ένα κλάδο που -επί ένα χρόνο σχεδόν- συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα της πανδημίας, με κίνδυνο πολλές φορές, για την προσωπική τους υγεία», σχολιάζει η ΕΣΗΕΠΗΝ κάνοντας λόγο για «προσπάθεια ορισμένων να εισαγάγουν νέα ήθη και κανόνες» στη δημοσιογραφική κάλυψη.

Σημειώνεται ότι υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε το νοσοκομείο της Πάτρας για τα εγκαίνια της Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Όπως μεταδίδει το thebest.gr ο Β. Κικίλιας έφτασε στο νοσοκομείο από την πίσω πόρτα, απέφυγε, τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη στελέχωση και το βαθμό ετοιμότητας της κλινικής, ενώ δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου που είχαν αναρτήσει πανό.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο επετράπη η είσοδος μόνο στο συνεργείο μετάδοσης της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων, καταδικάζει την προσπάθεια αποκλεισμού επαγγελματιών δημοσιογράφων από την κάλυψη της επίσκεψης του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Σε συναδέλφους απαγορεύτηκε η δυνατότητα πρόσβασης, ακόμη και έξω από το κτίριο της Διοίκησης του Νοσοκομείου, από άτομα τα οποία δήλωσαν υπεύθυνοι ασφαλείας και αποφάσισαν ότι πρέπει να παρεμποδιστεί το δημοσιογραφικό έργο, προφανώς καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους.

Εάν δεν αποτελεί άστοχη πρωτοβουλία των ιδίων, θα πρέπει άμεσα, τόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να ξεκαθαρίσουν ότι δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση συνταγματικών διατάξεων και ως θεσμικοί φορείς διασφαλίζουν απαρέγκλιτα την ελεύθερη πρόσβαση των εκπροσώπων του Τύπου.

Η προσπάθεια ορισμένων να εισαγάγουν νέα ήθη και κανόνες στον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι θα επιτελούν το καθήκον τους, είναι προδήλως καταδικαστέα και εν πολλοίς καταδικασμένη να αποτύχει.

Η «αστυνόμευση» των εκπροσώπων του Τύπου, ειδικώς μάλιστα για θέματα που άπτονται της δημόσιας Υγείας, είναι εξόχως προσβλητική πράξη για ένα κλάδο που -επί ένα χρόνο σχεδόν- συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα της πανδημίας, με κίνδυνο πολλές φορές, για την προσωπική τους υγεία.

Περιοριστικά μέτρα στην πρόσβαση των δημοσιογράφων, άρα και της ενημέρωσης της κοινωνίας, δεν νοούνται σε μια Δημοκρατία και όσοι επιχειρούν να τα εφαρμόσουν προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί