Lockdown: Εξετάζεται άδεια κυκλοφορίας περιορισμένης διάρκειας (Βίντεο)

Μεγαλύτερος περιορισμός της κινητικότητας με sms περιορισμένης διάρκειας η πιθανή «απάντηση» που εξετάζεται για την ασφυξία στις κλινικές και ΜΕΘ covid-19.

Η οριακή κατάσταση στο σύστημα Υγείας από την αύξηση των εισαγωγών σε κλινικές ΜΕΘ, σε κλίνες εντατικής και σε διασωληνώσεις των βαρύτερα νοσούντων επαναφέρει στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων προτάσεις που είχαν κατατεθεί ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα, χωρίς να υλοποιηθούν.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την «χρυσή τομή» μεταξύ περιοριστικών μέτρων και περιθωρίων λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα οδηγήσει στις συστάσεις της Επιτροπής προς την Πολιτεία την Παρασκευή. Παρά την αλλαγή της επικαιρότητας, «ο κορωνοϊός δεν μας ξεχνάει, δυστυχώς», είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα ολικού lockdown στην Αττική αλλά «δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, έχουμε μία ασταθή ισορροπία, η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί. Ευτυχώς δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση … έχουμε “αναζωπυρώσεις” σε πολλά μέρη της Ελλάδας», όπως σημείωσε ο ίδιος.

«Είναι ακόμα νωρίς» να μιλήσουμε για παράταση του lockdown, όπως είπε, «τα δεδομένα θα τα δουν οι επιδημιολόγοι την Τετάρτη» και υπογράμμισε ότι αναζητείται «η ισορροπία ανάμεσα στο υγειονομικά ασφαλές και τον ρεαλισμό … είναι εμφανές πλέον ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα στην οικονομία και γενικά στην κοινωνία». Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι «δεν έχει παρθεί απόφαση τι θα ανοίξει πρώτο (σ.τ.σ.: σχολεία ή λιανεμπόριο). Το βασικό είναι να ελαττωθεί η κινητικότητα», ειδικά υπό το φως των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που φαίνεται να μεταδίδονται ταχύτερα.

Σχολιάζοντας το σενάριο της τροποποίησης του μέτρου της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας και ειδικά μέσω sms, ώστε να προσδιορίζεται συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και στοιχεία, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «από την αρχή που τέθηκε το θέμα, μετά τα Χριστούγεννα, είχαμε ζητήσει το sms να είναι “πραγματικό”, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα … να μην στέλνεις ένα το πρωί και βγαίνεις … ή να μην στέλνεις απανωτά sms … δύο ώρες είχαμε πει και είχαν “μπει”, αλλά δεν εφαρμόστηκαν … τέθηκε και ένα θέμα προσωπικών δεδομένων … μας είπαν ότι υπήρχε ένα τεχνικό θέμα … μακάρι να μπορέσει να γίνει τώρα … είναι προφανές και λογικό».

Τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των τελευταίων δεδομένων για την οριακή κατάσταση στο σύστημα Υγείας στην Αττική. Οι νοσηλευόμενοι με covid-19 ξεπέρασαν τους 1.000, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 8,6% μέσα σε 24 ώρες, από τους 990 στους 1.075. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ για covid-19 αυξήθηκαν κατά 4,7% από 215 σε 225 και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε κατά 7% από 185 σε 198. Την μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας φαίνεται ότι δέχεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία». Εκεί, η πληρότητα ξεπερνά το 95% στις 11 κλινικές covid-19 και τις 7 ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί, όπου νοσηλεύονται συνολικά 330 ασθενείς. Ειδικά στις ΜΕΘ, είναι γεμάτα τα 81 από τα 84 κρεβάτια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί