Εκπτώσεις έως τα τέλη Μαρτίου… για να σωθεί ο τζίρος

Εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα από αύριο Τετάρτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν μπορεί να ανοίξει ή όχι το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 1η Μαρτίου και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Ανάπτυξης προς τον εμπορικό κόσμο και το καταναλωτικό κοινό, επιμένοντας πάντα ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από χθες Δευτέρα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την τυπική λήξη του τρίτου, αυστηρότερου, λοκντάουν για την Αττική και τις λοιπές «κόκκινες» περιοχές, επανήλθαν δριμύτερα τα αιτήματα για επαναλειτουργία της αγοράς.

Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Χρήστος Καφούνης, μεταφέροντας το αίτημα του εμπορικού κόσμου να παραταθούν οι χειμερινές εκπτώσεις ώς το τέλος Μαρτίου, ώστε «να δοθεί μια νέα ανάσα στην αγορά». Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να ξανανοίξουν τα καταστήματα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ πιο επιτακτικές ανάγκες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα μόδας, καθώς έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες αδιάθετου αποθέματος που κινδυνεύει να απαξιωθεί.

Το πράσινο φως για παράταση των εκπτώσεων δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Κατόπιν επικοινωνίας του προέδρου του ΕΕΑ με το Υπ.Αν., τονίστηκε ότι ο βασικός παράγοντας που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ ή κατά του ανοίγματος των καταστημάτων από Δευτέρα είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Αττική, που παραμένει υψηλός.

Ωστόσο, επιμένει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το εμπόριο δεν ενοχοποιείται για τα κρούσματα, αντιθέτως η μέθοδος click-away έχει κριθεί ασφαλής, κάτι που υποστηρίζουν και μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων. Επίσης, μία από τις σκέψεις που συζητείται εκ νέου είναι η εισαγωγή πενταψήφιου κωδικού μόνο για αγορές, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Σήμερα το ΕΕΑ διοργανώνει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία θα τεθεί το αίτημα συμμετοχής εκπροσώπων των επιχειρήσεων στην επιτροπή που εισηγείται την εφαρμογή μέτρων. «Θεωρούμε εύλογο να είμαστε κι εμείς παρόντες εφόσον λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την αγορά και την οικονομία» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου στην «Εφ.Συν.», υπενθυμίζοντας ότι από τα 5,3 δισ. ευρώ του περσινού χειμερινού εκπτωτικού τζίρου, φέτος δεν κατάφερε να αναπληρωθεί ούτε το 1 δισ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί