«Ανενημέρωτος ο Υπουργός, ψευδόμενος ο Μητσοτάκης» (Βίντεο)

Καμία απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργου, ότι θα δώσει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί, οι νέοι επιδοτούμενοι αλλά και λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον αποχαρακτηρισμό επιχειρήσεων ως εποχικές, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μην δικαιούνται ταμείο ανεργίας.

Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου του επισιτισμού – τουρισμού από τον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Βαρδάκης αναφερόμενος αρχικά στους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, που επιδοτούνται για πρώτη φορά, κάλεσε τον αρμόδιο Υφυπουργό, να μεριμνήσει για την συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων, ώστε κατ` εξαίρεση, για το έτος 2020, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του άρθρου 4 του 1545/1985, να έχουν πραγματοποιήσει 50 ημερομίσθια κατά το έτος αυτό και όχι 80, καθώς κάτι τέτοιο λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτο, τουλάχιστον δύσκολο. 

Μεταξύ των πληγέντων και οι ξεναγοί που κλήθηκαν να επιβιώσουν από την αρχή της πανδημίας με μηδαμινά έσοδα και συγκεκριμένα για όλο το 2020 με μόνο 1.800 ευρώ, με το ερώτημα, πώς θα επιβιώσουν το επόμενο διάστημα, όταν είναι ήδη σε ανεργία δεκαεπτά μήνες να χρήζει απάντησης, το συντομότερο δυνατό.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα, που ετέθη από τον κ. Βαρδάκη είναι ότι πολλές επιχειρήσεις, επειδή έθεσαν τους εργαζόμενους σε αναστολή το μήνα Νοέμβριο, δεν χαρακτηρίζονται εποχικές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Το απογοητευτικό είναι ότι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας,, έχουν στηριχθεί επαρκώς οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της χώρας μας, λεγόμενα φυσικά που απέχουν από την πραγματικότητα. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δεν δύναται να εξειδικεύει τα μέτρα σε υποκατηγορίες, με σκοπό να καλυφθούν όλοι, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο αρμόδιος Υπουργός, κινδυνεύει να εφαρμόσει μία επιδοματική πολιτική, που σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέδιό τους.

Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: “Η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς, κυρίως επηρέασε αρνητικά την ζωή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των ανέργων. Τα λιγοστά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την δήθεν στήριξη των ανθρώπων αυτών, σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυσαν την θέση τους, μέσα σε όλη αυτή την κρίση που διανύουμε. Οι πολιτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των δικαιούχων επιδότησης ανεργίας που επλήγησαν βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης. Δυστυχώς και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τις προηγούμενες πολιτικές, που αντί να λύνουν, δημιουργούν προβλήματα στους εργαζόμενους. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να παίζει με τις αντοχές των εργαζομένων και να αντιμετωπίζει ως ασήμαντο θέμα την επιβίωση του κόσμου της εργασίας.’’

Παρακολουθήστε το βίντεο από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί