Βίντεο αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ: ΜΑΤ σέρνουν διαδηλωτή ημίγυμνο στο δρόμο (Βίντεο)

31 συλλήψεις από την αστυνομία

Ανατριχιαστικό βίντεο που καταγράφει τη βίαιη αστυνομική καταστολή που ασκήθηκε κατά των φοιτητών στο προαύλιο του ΑΠΘ.

Στο βίντεο που δημοσιεύει η Αυγή, αποτυπώνεται η άνευ προηγουμένου επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτή που βρίσκεται ήδη ακινητοποιημένος και προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες.

Πηγή βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης/Facebook

Οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν στο βίντεο χρησιμοποιούν εναντίον του φοιτητή δακρυγόνο και τον ψεκάζουν με κάποιο σπρέι.

Όπως καταγράφεται στο βίντεο – ντοκουμέντο, οι αστυνομικοί σέρνουν και τραβολογούν τον φοιτητή που είναι γυμνός από τη μέση και πάνω ενώ κάποιος ακούγεται να λέει να κάνουν αλυσίδα ώστε να μη φανεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Θεσσαλονίκη - διαμαρτυρία ΑΠΘ

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αστυνομικοί αδιαφορούν για τις φωνές των παρευρισκόμενων που τους εγκαλούν για τη βία που ασκούν, και τους ειρωνεύονται, όταν κάποιος επισημαίνει ότι είναι ήδη ακινητοποιημένος ο προσαχθέντας.

Θεσσαλονίκη - απθ
ΑΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Συνολικά έχουν γίνει 30 προσαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο της πρυτανείας που νωρίς το πρωί είχε καταληφθεί από μέλη φοιτητικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για την αποδιοργάνωση των Πανεπιστημίων και την εγκαθίδρυση αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν ακόμη και σε δημοσιογράφους και κάμεραμεν που κατέγραφαν τα γεγονότα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

31 συλλήψεις από την αστυνομία

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν 31 προσαγωγές φοιτητών και φοιτητριών που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο προαύλιο της πρυτανείας κατά τη διάρκεια της βίαιης αστυνομικής επέμβασης, μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν στους συλληφθέντες και 32 παραβάσεις για παράβαση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα που συνελήφθησαν τόσο εντός όσο και εκτός των χώρων του Πανεπιστημίου.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν το πρωί της Τρίτης από εισαγγελέα. Οι συλληφθέντες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τρίτης έξω από την πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τα δικαστήρια όπου θα περάσουν από εισαγγελέα, στα πλαίσια του αυτοφώρου, οι 31 συλληφθέντες. «Ο αγώνας συνεχίζεται, η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η παλή θα τη σπάσει», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Το απόγευμα οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την ΓΑΔΘ ως ένδειξη αλληλεγγύης στους προσαχθέντες φοιτητές παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, ζητώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο της πρυτανείας που νωρίς το πρωί είχε καταληφθεί από μέλη φοιτητικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για την αποδιοργάνωση των Πανεπιστημίων και την εγκαθίδρυση αστυνομίας στα ΑΕΙ. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν ακόμη και σε δημοσιογράφους και κάμεραμεν που κατέγραφαν τα γεγονότα.

Συγκέντρωση φοιτητών έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (MotionTeam)

Την αντίθεσή τους στην είσοδο των ΜΑΤ στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν καθηγητές μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

«Τα ΜΑΤ δεν έχουν ρόλο εδώ. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που πρύτανης αφήνει την αστυνομία να μπει στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε πριν την ένταση ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Ο καθηγητής Άρης Στυλιανού του τμήματος Πολιτικών Επιστημών που κάνει λόγο για «χουντικό κλίμα». «Είναι τεράστια η ευθύνη των πρυτανικών αρχών», σημείωσε.
Και οι δύο τόνισαν πως η βία και οι φθορές είναι καταδικαστέες, ωστόσο «το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να απαντά με βία».

Καταδικάζει σύσσωμη η αντιπολίτευση την «αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης»

Την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τη βίαιη καταστολή της φοιτητικής συγκέντρωσης καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΙΝΑΛ, η ΚΝΕ και το ΜέΡΑ25.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις.

Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει.  

Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης».

Το δίκτυο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «σήμερα πήραμε μια “δροσερή πνοή δημοκρατίας” και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοΐδης και η κυρία Κεραμέως». Ενώ καταγγέλλει την πολυπληθής Ομάδα Δέλτα που επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και προσήγαγε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στην πρυτανεία του ΑΠΘ, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με αφορμή το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.

Σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση, επενδύει στον διχασμό και απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με βία και καταστολή. «Όπου εκείνοι απαντάνε με βία, εμείς θα ζητάμε διάλογο και περισσότερη δημοκρατία».

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ζητά το ΚΚΕ  ενώ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο των δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου. «Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους» τονίζει το ΚΚΕ.

΄Ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών»

«Ξεκίνησε η εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους στο δημόσιο πανεπιστήμιο με διώξεις φοιτητών και φοιτητριών εντός του πανεπιστημιακού χώρου» τονίζει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. 

 Όπως επισημαίνει «η εικόνα των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου να εμποδίζουν τις αντιδράσεις φοιτητών στο νόμο έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, να ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες, είναι η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής μιας Κυβέρνησης που νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα». Ζητά επίσης να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. «Η εικόνα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν παραπέμπει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά με στον Ερντογάν και την χούντα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια σκληρή ανακοίνωση του το ΚΚΕ (μ-λ), σημειώνει ότι η κυβέρνηση «επέλεξε να εφαρμόσει για πρώτη φορά τον μαύρο νόμο της Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Τα γεγονότα και οι εικόνες από την πρώτη εφαρμογή του είναι αποκαλυπτικές! ΜΑΤ και ομάδες εποχούμενων της  ΔΕΛΤΑ και της Δράσης μέσα στην Πρυτανεία, ξυλοδαρμοί φοιτητριών και φοιτητών, χημικά και γκλομπς, χειροπέδες, συλλήψεις και φόρτωμα σε κλούβες! Το “έγκλημα” των φοιτητών  ήταν πως διαμαρτύρονταν ενάντια στον μαύρο νόμο των ταξικών φραγμών και της πειθάρχησης και ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια!»

«Το καθεστώς  Ερντογάν που ξυλοκοπεί και φυλακίζει σχεδόν καθημερινά σε διεθνή θέα τους φοιτητές δεν νιώθει πλέον μοναξιά! Και ο διορισμένος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου απέκτησε έναν αντάξιο συνάδελφο! Τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που επαξίως θα ονομάζεται από εδώ και πέρα Πρύτανης των ΜΑΤ, όπως ένας παλαιότερος στην θέση του ονομάστηκε Πρύτανης των τανκς!» σημειώνει το ΚΚΕ (μ-λ)

Τονίζει επίσης ότι «αν νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα υποτάξουν την νεολαία είναι γελασμένοι» και ζητούν την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών»

Δείτε ακόμη: ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΑΠΘ: Συλλήψεις φοιτητών, ανάμεσά τους ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί