ΣΥΡΙΖΑ: «Τα πανεπιστήμια επί ΝΔ θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν – Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί – βασανιστές»

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ακραία αστυνομική καταστολή που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει:

«Οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις.

Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει.

Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης».

Αστυνομοκρατία και βία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει τα σημερινά περιστατικά βίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ:

«Ο νόμος 4777, που «προστατεύει» την ακαδημαϊκή ελευθερία και «αναβαθμίζει» το ακαδημαϊκό περιβάλλον κατά τον ορθόδοξο νεοφιλελευθερισμό, λειτουργεί  ήδη ως εμβρυουλκός της αστυνομικής βίας και ενός ανεξέλεγκτου συντηρητικού φονταμενταλισμού σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο μας,  στο ΑΠΘ.

Μια ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων για να ανοίξουν οι κλειστές εδώ και ένα χρόνο σχολές αλλά και έναντι του νόμου για αστυνομοκρατούμενα ΑΕΙ, αντιμετωπίσθηκε με βίαιη επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ, συλλήψεις και κακοποίηση φοιτητών και φοιτητριών.

Αποδεικνύεται πως η μόνη μέριμνα των εμπνευστών του νόμου δεν είναι η αποτελεί αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων αλλά η βίαιη επιβολή σιωπητηρίου σε κάθε φωνή που δεν είναι ομόηχη με τον καθεστωτικό συντηρητικό λόγο.

Για τα σημερινά γεγονότα πραγματικής βίας βαρύτατη ευθύνη φέρει και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, αρνούμενος εδώ και μέρες το διάλογο με  τους συλλόγους για το αίτημα τους να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, επικαλούμενος ωστόσο τη προστασίατης «ελευθερίας στη διδασκαλία» σε ένα κλειστό Πανεπιστήμιο.

Η συλλήψεις, οι βαρβαρότητες και η κακοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών αποδεικνύουν πως ο πραγματικός κίνδυνος για τη Πανεπιστημιακή ζωή είναι η συρρίκνωση της Δημοκρατίας στα όρια του πολιτικού αυταρχισμού και της ένστολης καταστολής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί κάθε αριστερό προοδευτικό πολίτη να σταθεί αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων φοιτητών φοιτητριών – και του γραμματέα της Ν.ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονικής – ενώ οι υπεύθυνοι της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητοι.

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία μας χωρίς όρους, προϋποθέσεις και υποσημειώσεις με κάθε μορφή δημοκρατικού συλλογικού αγώνα». 

Δείτε ακόμη: ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΑΠΘ: Συλλήψεις φοιτητών, ανάμεσά τους ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Βίντεο αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ: ΜΑΤ σέρνουν διαδηλωτή ημίγυμνο στο δρόμο (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί