Οι “άριστοι” μάς έκλεισαν μέσα στο Ηράκλειο και αυτοί ξεκινούν την πώληση και του ιστορικού Ενετικού Λιμανιού της πόλης!

Το Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου πωλούν οι “άριστοι” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βγάζοντάς το στο σφυρί μαζί με το λιμάνι του Ηρακλείου, που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα πωλήσουν!

Δείτε: Όλα στο “σφυρί” από τους “άριστους”: Ξεκινούν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου!

Ενώ ασχολούμαστε με τον ιό ξεκίνησαν την πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου και άλλων 3! (έγγραφα)

Ανήσυχοι σύλλογοι και σωματεία του Ηρακλείου για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η πρόσκληση πρόσληψης συμβούλου σύνταξης έκθεσης οικονομικού ελέγχου για την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό, και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ότι στο πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησης είναι το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι. Πλέον όμως διαφαίνεται ότι από την ιδιωτικοποίηση δεν θα εξαιρεθεί το Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου και ο γειτονικός κόλπος του Δερματά, εκεί όπου εξελίχθηκαν κορυφαία γεγονότα στην Ιστορία της Κρήτης, όπως η βύθιση του La Therese από τους Οθωμανούς, το καλοκαίρι του 1669, λίγο πριν η πολιτεία του Χάνδακα πέσει στα χέρια τους.

Δείτε: 24 Ιουλίου 1669: Η βύθιση του θρυλικού La Therese στον κόλπο του Δερματά- Η ανέλκυσή του από τον Κουστώ

Ο κόλπος του Δερματά στις αρχές του 20ου αιώνα

Η αποκάλυψη ότι είναι στα σκαριά η πώληση του Ενετικού Λιμένα έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία του ΟΛΗ την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία φορέων. Ήδη οι φορείς, με επιστολή τους στα υπουργεία, τους βουλευτές, την περιφέρεια κα, ζητούν να μην πωληθεί ο ιστορικός χώρος. (λεπτομέρειες στη συνέχεια).

Ο Στέργιος Σπανάκης για το Βενετσιάνικο Λιμάνι και την Πύλη του Δερματά

Όπως αναφέρει στη μοναδικής αξίας έκθεσή του για τα μνημεία του Ηρακλείου ο Στέργιος Σπανάκης, την οποία είχε συντάξει τον Αύγουστο του 1965 και είχε μάλλον παραδώσει στον τότε νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ηρακλείου, Ανδρέα Καλοκαιρινό, το Βενετσιάνικο λιμάνι έχει τη δική του ξεχωριστή αξία στο πέρασμα των αιώνων, όχι μόνο για τον Χάνδακα και την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε: Μια μοναδική έκθεση του Στέργιου Σπανάκη στα 1965: Τα 78 μνημεία του Ηρακλείου, πολλά από τα οποία χάθηκαν ή χάνονται (φωτο)

“Κατά τη Βενετοκρατία – γράφει ο Στ. Σπανάκης– υπήρξε ο σπουδαιότερος σταθμός θαλάσσιας επικοινωνίας Ανατολής και Δύσης. Ολοι οι ταξιδιώτες που ταξίδευαν τότε στη λεγόμενη σήμερον Μέση Ανατολή και Αγ. Τόπους περνούσαν από το Χάντακα. Τα περισσότερα μοναστήρια είχαν πολλούς ξενώνες, που τους ωνόμαζαν με το ελληνικό όνομα ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνταν οι προσκυνητές. Γενικά το λιμανάκι αυτό υπήρξε το σπουδαιότερο ναυτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο την εποχή εκείνη. Πολλές φορές γέμιζε από το στόμιό του άμμο και εμπόδιζε τον είσπλουν των πλοίων, ώσπου να το αδειάσουν”.

Ενώ στην ίδια έκθεση σημειώνει για τη γειτονική πύλη του Δερματά:

Η Πόρτα του Δερματά της Βενετοκρατίας, το τουρκικό Κουμ Καπί, μπροστά στον ομώνυμο κολπίσκο. Η πόρτα αυτή προς τη θάλασσα είχε γίνει για στρατιωτικούς σκοπούς. Πραγματικά τα τελευταία χρόνια της πολιορκίας από την πόρτα αυτή έμπαιναν στο πολιορκούμενο φρούριο οι ενισχύσεις των Γάλλων του DE LA FEUILLAUE, γιατί το στόμιο του λιμανιού είχε αποκλειστεί από τα τουρκικά πυρά”.

Η σύσκεψη στον ΟΛΗ και επιστολή των φορέων

Η σύσκεψη από την οποία προέκυψε η βεβαιότητα για την πώληση και του βενετσιάνικου λιμανιού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία φορέων, του Heraklion Yachting Club, του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Ηρακλείου και του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση και στη συνέχεια την επιστολή προς τα υπουργεία:

 Θέμα: Συνάντηση στον Ο.Λ.Η. με θέμα την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος από την πώληση του Λιμένος Ηρακλείου.

Ως Σωματεία που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται άμεσα με το χώρο του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου, κατόπιν επιθυμίας μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ο.Λ.Η., την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη, στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαβρίδης/εκπρόσωπος της Π.Δ.Ε. του Heraklion Yachting Club, Νικήτας Μαυράκης/Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Ηρακλείου και Βαγγέλης Χάλαρης/Πρόεδρος του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.

Υπήρξε ενημέρωσή σχετικά με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και της χερσαίας ζώνης του Ενετικού Λιμένα πλην τον αρχαιολογικών χώρων του Φρουρίου Κούλε και των Νεωρίων που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και πληροφόρηση για την άμεση ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επενδυτές.

 Δεδομένου του ότι, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος, οι εκπρόσωποι των συλλόγων/ομίλων αιτήθηκαν την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από το πακέτο πώλησης ως, αφενός τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης, που οφείλει να προφυλάσσεται από χρήσεις που πιθανά δεν θα συνάδουν με την ιστορικότητά του και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου και μελών που εκπροσωπούν.

Με επιστολή προς τους εκπροσώπους των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς κάθε άμεσα σχετιζόμενο φορέα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους και τους καλούν να λάβουν θέση.

Η επιστολή

Ηράκλειο, 22.02.2021

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, 

            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

            ΤΑΙΠΕΔ

ΚΟΙΝ:  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή, εξ αφορμής της προοπτικής πώλησης του Λιμένος Ηρακλείου σε ιδιώτες επενδυτές επιθυμούμε, ως Σωματεία/ Σύλλογοι που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται άμεσα με το χώρο του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου, να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή πολλών παραμέτρων στην χρήση του χώρου αυτού.

Συνεπώς, επιθυμώντας την απόλυτα έγκυρη ενημέρωση επί του σημαντικού αυτού ζητήματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ο.Λ.Η.,την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη, στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαβρίδης/εκπρόσωπος της Π.Δ.Ε. του Heraklion Yachting Club, Νικήτας Μαυράκης/Πρόεδρος του Ιστιοπλοικού ομίλου Ηρακλείου και Βαγγέλης Χάλαρης/Πρόεδρος του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.

Υπήρξε ενημέρωσή μας σχετικά με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και της χερσαίας ζώνης του Ενετικού Λιμένα πλην τον αρχαιολογικών χώρων του Φρουρίου Κούλε και των Νεωρίων που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και πληροφόρηση για την άμεση ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επενδυτές.

 Δεδομένου του ότι, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος, αιτούμαστε την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από το πακέτο πώλησης ως, αφενός τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης, που οφείλει να προφυλάσσεται από χρήσεις που πιθανά δεν θα συνάδουν με την ιστορικότητά του και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου και μελών που εκπροσωπούμε.

Με την επιστολή μας αυτή προς τους εκπροσώπους των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς κάθε άμεσα σχετιζόμενο φορέα εκδηλώνουμε την αντίθεσή μας και τους καλούμε να λάβουν θέση.

Θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο ότι το αίτημά μας θα βρει ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και στα ΜΜΕ και ότι θα έχουμε συνοδοιπόρους μας τους βουλευτές Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργά παρόντες, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

Με εκτίμηση,

Τα Διοικητικά συμβούλια των:

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

HERAKLION YACHTING CLUB

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί