ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΑΠΘ: Συλλήψεις φοιτητών, ανάμεσά τους ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Αυτή την ώρα δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα στην κατειλημμένη Πρυτανεία απειλούν τους φοιτητές. Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου νέα συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας σύμφωνα με το δελτίο τύπου που έχουν δημοσιεύσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αφού εισέβαλαν στον χώρο διαμαρτυρίας των φοιτητών, προχώρησαν σε συλλήψεις μέσα στην Πρυτανεία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για λιποθυμία μιας φοιτήτριας την ώρα που τη συλλάμβαναν τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές καλούν σε στήριξη.

Σημειώνεται ότι βάσει της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 23 στον νόμο 4777/21 συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές «η καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», όπως και «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

Υπενθυμίζεται πως κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησαν, από νωρίς το πρωί, φοιτητές και φοιτήτριες από τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Οι φοιτητές που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4777/21 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετέβησαν γύρω στις 7 το πρωί στο Πανεπιστήμιο, πριν από την ώρα της προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων. Λίγο αργότερα, στον χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης έφτασαν φοιτητές από διάφορες σχολές, αλλά και μέλη φοιτητικών παρατάξεων, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Ενημέρωση της Εισαγγελίας από τον πρύτανη του ΑΠΘ

Η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστή στο διαδίκτυο και ήδη, από χθες το βράδυ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε ξανά με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Στο πλευρό της νεολαίας»

Για την επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών το γραφείο Τύπου τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε:

«Απρόκλητη επίθεση  από την αστυνομία δέχτηκαν σήμερα στο ΑΠΘ, φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία. 
Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Θανάσης Πάντσιος.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θα σταθεί στο πλευρό της νεολαίας και στους αγώνες της για σεβασμό και προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Έξω η ασφάλεια από τις σχολές μας

Σήμερα το πρωί με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ φοιτητές/τριες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ με στόχο να δηλώσουν την εναντίωση τους στον αυταρχικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πριν λίγη ώρα και ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν τη δράση τους, μετά απο παρέμβαση του πρύτανη ΑΠΘ,  ισχυρές δυνάμεις  ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ εισέβαλαν στο χώρο της πρυτανείας, εγκλώβισαν τους/τις φοιτητές στο χώρο, επιτέθηκαν με βία και προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές φοιτητών/τριών μεταξύ των οποίων και του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θεσσαλονίκης.

Δεν μας τρομοκρατούν. Οι νέοι/ες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει βάλει στο στόχαστρο τη νέα γενιά.

Καλούμε φοιτητές/φοιτήτριες αλλά και αλληλέγγυους/αλληλέγγυες να παραστούν στις 4μμ στον χώρο της πρυτανείας για το συντονιστικό κατάληψης και στις 5μμ σήμερα στη γαδθ ζητώντας της άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθεντων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΞΩ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Χρήστος Γιαννούλης: «Καταγγέλλουμε την επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο»

“Μόλις μία εβδομάδα μετά τη ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, τα πανεπιστήμια όπως τα οραματίζεται η ΝΔ αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά.


“Σε έφοδο μέσα στον χώρο του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προκειμένου να διαλύσουν τους φοιτητές που έκαναν κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.¨

Με ποιό δικαίωμα ζητούν να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας;
Με ποιό δικαίωμα αντιδρούν στη σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων;
Αλήθεια με ποιό δικαίωμα οι “ταραξίες” φοιτητές ζητούν να μην είναι ισότιμα με τα πτυχία τους, οι τίτλοι σπουδών που δίνουν τα ιδιωτικά κολέγια;
Με ποιο δικαίωμα αντιδρούν στο όριο φοίτησης, στον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και στο νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής;
Με ποιό δικαίωμα ζητούν αναβάθμιση των ΑΕΙ και γενναία χρηματοδότηση της έρευνας;

Το δικαίωμα τους το δίνει η ίδια η ζωή. Είναι το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο. Είναι το δικαίωμα για ένα πανεπιστήμιο που θα τους δώσει τα εφόδια για να υλοποιήσουν τα όνειρα τους. Είναι το δικαίωμα για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αντιληφθεί ότι απέναντι στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία δεν συντάσσονται μόνο οι φοιτητές αλλά η κοινωνία στο σύνολο της.


Καταγγέλλουμε την επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και ζητούμε άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που προσήχθησαν στη διάρκεια της κινητοποίησης στο χώρο του ΑΠΘ”.​

Σωτήρης Αλεξίου: «Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν»

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αλεξίου, δήλωσε για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: 

«Η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια της εγκληματικής συμμορίας “ΔΡΑΣΗ” και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου της βίας και του ξυλοδαρμού στα Πανεπιστήμια.

Ειρηνικοί φοιτητές στο ΑΠΘ, όπου δάρθηκαν άγρια και προσείχθησαν είναι οι μόνοι που βαφτίζονται εγκληματίες από την κυβέρνηση, που όταν πρόκειται για παιδόφιλους βιαστές κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει τις υποθέσεις τους, όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, προσπαθεί να τους τσακίσει, να τους τρομοκρατήσει και να τους φιμώσει άμεσα.

Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν.

Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα για να φύγει αυτη η ακράια αυταρχική και ακροδεξιά κυβέρνηση».

Στο παρακάτω βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του ο Σωτήρης Αλεξίου, φαίνεται η βιαιότητα της αστυνομίας απέναντι στους φοιτητές, αλλά και η προσαγωγή του Θανάση Πάντσιου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί