Η ενημέρωση του υπουργείου υγείας για τους εμβολιασμούς – Ποτε θα εμβολιαστούν παιδιά και έφηβοι

Pragmatopoi;huhke η σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού στη χώρα.

«Έτσι για τις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο» εξήγησε.

Όσον αφορά τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα ή για μικρότερες ηλικίες γίνονται μελέτες αλλά ο χρόνος που θα μπει το εμβόλιο του covid-19 στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση.

Να μην παραμελούνται οι εμβολιασμοί

Η πανδημία ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων μας και αποσυντόνισε πολλές δραστηριότητες, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ένας τομέας που επηρεάστηκε ήταν η προληπτική ιατρική. Ήθελα ν εστιάσω στο θέμα των εμβολιασμών.

Εκτός του covid-19 υπάρχουν και εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενηλίκους και παιδιά. Κατά την περίοδο της πανδημίας ότι πρέπει να γίνονται και να μην παραμελούνται.

Πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή μετά από τον εμβολιασμό για covid-19, εξήγησε.

Και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τα παιδιά ο κίνδυνος παραμέλησης των εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και έτσι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες ούτως ώστε με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας να γίνονται τα εμβόλια για να μην δημιουργηθούν κενά.

Τα κενά για εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί  κατά την περίοδο της επιδημίας του covid-19 και από τους ενήλικες και από τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Μ. Θεμιστοκλέους: 720.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τις 720.000 εμβολιασμούς και σήμερα έχουν διενεργηθεί 30.000 εμβολιασμοί, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού. Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, λέγοντας ότι σήμερα παραλάβαμε από την εταιρία Pfizer 112.000 δόσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί