Συμβολική κινητοποίηση των ξεναγών στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου

Συμβολική κινητοποίηση που πραγματο​ποίησαν μέλη του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης στην πλατεία Ελευθερίας, το πρωί της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Η κινητοποίηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού της 21ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγών, είχε ως σκοπό να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν τα μέλη του κλάδου που καλούνται να επιβιώσουν, έχοντας λάβει συνολικά για το 2020 το ποσό των… 1.868 ευρώ!

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνομίλησε με τα μέλη του Σωματείου, άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει στο πλευρό τους με κάθε δυνατό τρόπο. Σε δήλωσή του αμέσως μετά ανέφερε: «Οι ξεναγοί είναι αόρατοι για την Κυβέρνηση της ΝΔ. Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με μόλις 1.868 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο; Πώς γίνεται να αναγνωρίζεται στα λόγια η σπουδαιότητα του έργου τους και η συνεισφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά να μην λαμβάνεται καμία μέριμνα για την επιβίωσή τους; Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, είναι καταστροφική! Αυτό το μαρτύριο της σταγόνας πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους με όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».

Οι ξεναγοί, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι σε άλλες χώρες τις Ε.Ε. υπήρξαν ενισχύσεις με ποσά από 7.000 έως 19.000 ευρώ, διεκδικούν αναδρομική στήριξη για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο 2020 – γιατί τους οποίους δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ – αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και συνέχισή της μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ή και αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ζητούν επίσης να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψή τους από το ταμείο ανεργίας, δεδομένου ότι με τα μόλις 50 ένσημα που έλαβαν για το 2020, θα είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν θα δικαιούται επίδομα ανεργίας στα τέλη του 2021.

Η ανακοίνωση:

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού

Η εικοστή πρώτη Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ξεναγού. Για πολλούς η λέξη ξεναγός φέρνει στο νου ηρωίδες αγαπημένων παλαιών αλλά και νέων κινηματογραφικών επιτυχιών. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας γνωριστούμε καλύτερα.

Σύμφωνα με το νόμο, «Ξεναγός (εξηγητής), κατά την έννοιαν του παρόντος είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και νεωτέρας Ελλάδος».

Το επάγγελμα του ξεναγού είναι κατοχυρωμένο από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού στην Ελλάδα, χορηγεί μόνο το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο ξεναγός λοιπόν, πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένος, να έχει ευρύ φάσμα γνώσεων και να επιμορφώνεται διαρκώς για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του επαγγέλματός του. Είναι αυτός που θα παρουσιάσει σωστά τον τόπο του, θα εξηγήσει (εξηγητής γαρ) τα καλώς, αλλά και τα κακώς κείμενα, θα διαλύσει παρεξηγήσεις και παρανοήσεις και θα κάνει τους επισκέπτες να αγαπήσουν τον τόπο του και να ξανάρθουν. Έχοντας άμεση επαφή με τον επισκέπτη, ο ξεναγός είναι η εικόνα του τόπου. Κι ένας μικρός πρεσβευτής του.

Για να γίνει κάποιος ξεναγός πρέπει να φοιτήσει σε μια από τις 5 κρατικές διετείς Σχολές Ξεναγών και να διδαχτεί Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαϊκή Τέχνη, Ιστορία της Τέχνης, Γεωγραφία, Γεωλογία, Μυθολογία και μια σειρά άλλων μαθημάτων που αφορούν τον πολιτισμό και την οικονομία της χώρας μας.

Είναι ένα επάγγελμα που θέλει κόπο και θυσίες, θέλει μεράκι, διαρκή επιμόρφωση κι αγάπη, θέλει ψυχή. Θέλει να δίνεις και να δίνεσαι.

Φτάνουμε λοιπόν στην 21η Φεβρουαρίου 2021. Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού. Δυο μήνες σχεδόν μετά το τέλος μιας από τις δυσκολότερες (τουριστικά και όχι μόνο) χρονιές των τελευταίων ετών. Οι περίπου 3000 ξεναγοί της Ελλάδας μετρούν ακόμα τις πληγές που άφησε το 2020. Ανεργία που υπερβαίνει το 90%, μηδενικό εισόδημα για τους περισσότερους (οι ξεναγοί δεν μπαίνουν σε αναστολή και για να γίνουν εκδρομές πρέπει και κόσμος να έρθει και να θελήσει να κάνει εκδρομές), αβεβαιότητα για το μέλλον, στήριξη με το σταγονόμετρο. 1864 ευρώ έλαβαν οι ξεναγοί για το 2020 από την Πολιτεία. Οι επαγγελματίες ξεναγοί, έχουν ενισχυθεί με μοναδικά ένσημα αυτά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020, δηλαδή με 50 ένσημα για όλο το 2020 και μην έχοντας καλύψει τα 100 ένσημα για το 2020, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας για το χειμώνα του 2021-2022. Δεν θα έχουν καν το «μαξιλαράκι» των 2 μηνών του επιδόματος ανεργίας για αυτήν την περίοδο. Ενώ κανείς δεν ξέρει, ούτε τι πρόκειται να γίνει από το Φεβρουάριο και μετά στο θέμα της οικονομικής στήριξης, ούτε πότε θα επανεκκινήσει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Οι ξεναγοί δεν επαιτούν, χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας για να επιβιώσουν.

Στηρίξτε επιτέλους και τους ξεναγούς, τους πρεσβευτές της χώρας μας!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί