Περιφέρεια Κρήτης: Η κυβέρνηση αρνείται να γίνει ακατάσχετη και αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα η ενίσχυση των επιχειρήσεων!

(Στην κεντρική φωτογραφία ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης)

Θα είναι σαν να είναι μη επιστρεπτέα, αλλά… δεν θα είναι

Με πρόσφατή επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης ζητούσε από τους αρμοδίους υπουργούς να ληφθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστεί ακατάσχετη και να εξαιρεθεί από τη φορολογία εισοδήματος η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των επιχειρήσεων μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών.

Το αίτημά του υποστηρίχθηκε και από κατάθεση -αναφορά της επιστολής στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργο Λογιάδη .

Η απάντηση, που εδόθη στους Βουλευτές, από τον Γενικό Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και διαβιβάστηκε από τον βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στον Αντιπεριφερειάρχη, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής ότι:
«…. Σύμφωνα με την πρόσκληση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτούνται: «Πρωτότυπη φορολογική ενημερότητα, για είσπραξη χρημάτων από φορείς πλην Κεντρικής Διοίκησης σε ισχύ και Ασφαλιστική ενημερότητα για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο σε ισχύ ή Βεβαίωση οφειλής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Για την καταβολή της επιχορήγησης αυτής υποχρεωτικά ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 63 παρ. 2 Ν.4712/2020 (ΦΕΚ 146/Α/29.7.2020), ήτοι:
Οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής. Οι επιχορηγήσεις των εν θέματι προκηρύξεων πραγματοποιούνται με μια τελική πληρωμή και συνεπώς σύμφωνα με το νόμο το 70% της πληρωμής αυτής είναι ακατάσχετο».

Χ. Μαμουλάκης: Απορρίπτει η Κυβέρνηση το καθολικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων

Με αφορμή την απόρριψη από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΝΔ, του καθολικού αιτήματος περί ακατάσχετου και αφορολόγητου της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες της χώρας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να μην έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, να μην αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που οι πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και να αδιαφορούν για την επιβίωσή τους. Προφανώς, για την Κυβέρνηση της ΝΔ, όλες αυτές οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, εν μέσω πανδημίας, δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να εκδώσουν χωρίς πρόβλημα τις σχετικές ενημερότητες και αντέχουν ακόμα και να φορολογηθούν για μια ενίσχυση που αναμένουν ως στήριγμα για την επιβίωσή τους. Τους καλούμε να προσγειωθούν στον πραγματικό κόσμο. Κι αφού αρνούνται εδώ και μήνες να ενστερνιστούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί μη επιστρεπτέας ενίσχυσης από το κεντρικό κράτος, αφού αρνούνται να στηρίξουν αποτελεσματικά όσους έχουν ανάγκη, τουλάχιστον να μην μπλοκάρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργώντας ως τροχοπέδη.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί