Γαλλία: Σάλος για το αίτημα της Υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης να ερευνηθεί ο «ισλαμο-αριστερισμός»

Η Φρεντερίκ Βιντάλ δέχεται κριτική ακόμα και από την κυβερνητική πλειοψηφία. Σφοδρή κριτική από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών και τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων,

Σάλο έχει προκαλέσει στην ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα της Γαλλίας το αίτημα της Φρεντερί Βιντάλ να ερευνηθεί από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών το φαινόμενο του «ισλαμο-αριστερισμού».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Le Monde:

«Ισλαμο-αριστερισμός»: Ένας όρος που δεν περιέχει «καμία επιστημονική αλήθεια», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, η Υπουργός Frédérique Vidal υπό πίεση.

Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας δέχεται κριτική ακόμα και από την κυβερνητική πλειοψηφία για λανθασμένες προτεραιότητες, σε συνέχεια του αιτήματός της να μελετηθεί το φαινόμενο του «ισλαμο-αριστερισμού» στο Πανεπιστήμιο από το ΕΚΕΕ.  

Η Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, σε συνέχεια της συνέντευξής της στο CNews, όπου κατήγγειλε τον «ισλαμο-αριστερισμό», ο οποίος, κατά την άποψή της «είναι η γάγγραινα της κοινωνίας συνολικά, αλλά και στο πανεπιστήμιο». Κατόπιν, την Τρίτη, η Υπουργός ανακοίνωσε το αίτημά της προς το ΕΚΕΕ για να ετοιμάσει μια επισκόπηση «του συνόλου των ερευνών» που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάκριση των ερευνών «ακαδημαϊκού επιπέδου» από αυτές που είναι πολιτικά στρατευμένες. 

Μολαταύτα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε αποστάσεις από την κ. Βιντάλ, επαναλαμβάνοντας την «απόλυτη προσήλωσή του στην ανεξαρτησία των διδασκόντων – ερευνητών», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γκαμπριέλ Ατάλ. 

Επιπλέον, ο Ατάλ υπενθύμισε ότι «η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι προφανώς η κατάσταση των φοιτητών μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση, είναι προφανώς η δυνατότητα να παρασχεθεί οικονομική υποστήριξη στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι προφανώς το να επιτραπεί στους φοιτητές που το επιθυμούν να επιστρέψουν σταδιακά σε φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο». Είναι πολλές λοιπόν οι φωνές, ακόμα και εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που καλούν την Υπουργό Βιντάλ να επικεντρωθεί κυρίως σε αυτά τα ζητήματα. «Όταν βρίσκεται στο τηλεοπτικό στούντιο, θα πρέπει να ασχολείται πρωτίστως με την κατάσταση των φοιτητών, όχι να ανοίγει θέματα αυτού του τύπου», σχολίασε ένα στέλεχος της πλειοψηφίας. 

Η πίεση είναι τεράστια για την κυβέρνηση, καθώς προβάλλονται εικόνες φοιτητών σε ουρές για συσσίτια, και ακούγονται μαρτυρίες για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στους νέους. 

«Εργαλειοποίηση της Επιστήμης»

Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα της κυρίας Βιντάλ προκάλεσε την «έκπληξη» της Συνόδου των Πρυτάνεων της Γαλλίας, η οποία εξέδωσε ένα βιτριολικό δελτίο τύπου, καταγγέλλοντας τις «περιγραφές τύπου καρικατούρας» και τα «επιχειρήματα καφενείου» της κυβέρνησης. 

Ταυτόχρονα, το ίδιο το ΕΚΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει πως είναι έτοιμο να «συμμετάσχει στην εκπόνηση της έρευνας που ζήτησε η Υπουργός», επιμένοντας παρ’ όλα αυτά πως ο όρος «ισλαμο-αριστερισμός δεν ανταποκρίνεται σε καμία επιστημονική πραγματικότητα», και εκφράζει τη θλίψη του για την «εμβληματική πολεμική μιας εργαλειοποίησης της επιστήμης». Το Κέντρο Ερευνών επισημαίνει ότι «καταδικάζει σθεναρά αυτές και αυτούς που προσπαθούν να επωφεληθούν θέτοντας εν αμφιβόλω την ακαδημαϊκή ελευθερία, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της προόδου στην επιστήμη και τη γνώση, ή στιγματίζοντας ορισμένες επιστημονικές κοινότητες».

«Θα ζητήσουμε στους ερευνητές μας του ΕΚΚΕ να γίνουν μπάτσοι, διεξάγοντας έρευνα στο ίδιο τους το πανεπιστήμιο, είναι παράλογο, πρόκειται για ακατανόητο ολίσθημα», σχολίασε στο AFP ο Michel Deneken, προσωρινός διοικητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, εκτιμώντας πως η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής για να «συσπειρωθεί η δεξιά ενόψει των περιφερειακών και προεδρικών εκλογών».

«Αστυνομία Σκέψης»

«Δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε από το να εξαπολύσετε μια αστυνομία της σκέψης;» εξερράγη την Τρίτη, η βουλεύτρια της Ανυπότακτης Γαλλίας, ζητώντας με τους συναδέλφους της την απόλυση της Υπουργού.

Η κυρία Βιντάλ είναι γνωστή ακαδημαϊκός, ειδική στην κυτταρική γενετική, όμως κατηγορείται πως της λείπει το ειδικό βάρος και το πολιτικό ένστικτο. Πολλοί όμως αναφέρουν και τις δυσκολίες της θέσης της, σε ένα πλαίσιο όπου τα υγειονομικά και οικονομικά θέματα μονοπωλούν την επικαιρότητα. «Εκανε ένα επικοινωνιακό λάθος», αναφέρει ο βουλευτής Φιλίπ Μπερτά, «αλλά αυτό δεν αναιρεί την υπόλοιπη δραστηριότητά της. Είναι μια εξαιρετικά θαρραλέα γυναίκα». 

Την Τετάρτη, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, η Υπουργός επανέλαβε την προσήλωσή της στη νεολαία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί