Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού για το κρούσμα κορονοϊού στο Γυμνάσιο Μοιρών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού, με αφορμή το κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο του Δήμου Φαιστού. 

Δείτε: Κορονοϊός: 4 τμήματα του Γυμνασίου Μοιρών δεν θα λειτουργήσουν – Θετική μια εκπαιδευτικός

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Από την περασμένη χρονιά το γονικό κίνημα (η ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων σε όλη τη χώρα)  προβάλλαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση της διασποράς του covid-19 στην κοινότητα, παράλληλα με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και την ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε συνθήκες πανδημίας. 

Τα αιτήματα που έχουμε με κάθε τρόπο διατυπώσει και ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού (τα κενά σε αίθουσες, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, αριθμός μαθητών στο τμήμα – έως 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα κτλ),  αφορούν την  ασφαλή λειτουργία των σχολείων και τα μέτρα που όφειλε να πάρει η Κυβέρνηση και τοπική – περιφερειακή διοίκηση για την ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών και γονέων. Δυστυχώς τα μέτρα αυτά προστασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των θεσμών κρατικής διοίκησης, δεν έχουν ληφθεί, γιατί η υγεία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, όπως και τα μορφωτικά δικαιώματα μπαίνουν στο ζύγι του κόστους.

Έτσι, ενώ η  πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι ευθύνη του κράτους, οι φορείς του δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Τα «λάστιχο» υγειονομικά πρωτόκολλα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι αυτή η πολιτική. Mε βάση το πρωτόκολλο αν μαθητής ή εκπαιδευτικός είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κλείνει το αντίστοιχο τμήμα, αλλά δεν πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα, δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών επαφών, ώστε να γίνει πρόληψη της διασποράς!  Ακόμη,  αν ο θετικός φορέας του ιού είναι γονέας ή άτομο από το στενό περιβάλλον του μαθητή ή του εκπαιδευτικού η σχολική κοινότητα μένει εντελώς εκτεθειμένη, χωρίς να κλείνει το τμήμα και χωρίς τεστ!

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού καλεί κάθε Σύλλογο Γονέων, όταν θα υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα στο σχολείο να ακολουθεί τα παρακάτω βήματα – διεκδικήσεις: 

  • Με ευθύνη του δήμου να γίνεται απολύμανση όλων των χώρων του σχολείου.
  • Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να έρχεται κλιμάκιο στο σχολείο για ιχνηλάτηση και για δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τεστ σε όλες τις στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλα τα σχολεία. 
  • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας μέσω του δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες, επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα.
  • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που συνδράμουν τα παιδιά τους όταν κλείνει ένα τμήμα ή σχολική μονάδα. Να μην χρεώνεται καμιά ημέρα κανονικής άδειας από τους γονείς, ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους από την εργασία τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί