Ο αποχαιρετισμός της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στον Μιχάλη Καραταράκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Ηράκλεια Πρωτοβουλία με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου εκπαιδευτικού Μιχάλη Καραταράκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Μιχάλη Καραταράκη, που έφυγε, πλήρης ημερών, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Ο Μιχάλης Καραταράκης επιστρέφει στις Γκαγκάλες, από τις οποίες ξεκίνησε με μοναδικά εφόδια την ευφυΐα του και την εργατικότητά του. Σπούδασε στο Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε, για ένα μικρό διάστημα, στο Λύκειον «ο Κοραής» και στο Γυμνάσιο της Ιθάκης. Πολύ γρήγορα, προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου, καλά οργανωμένου, φροντιστηρίου στο Ηράκλειο, δίδοντας την ευκαιρία στους μαθητές να προετοιμαστούν στην πόλη τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Ανώτατες Σχολές. Στο φροντιστήριο δίδαξαν σημαντικοί καθηγητές και βέβαια και ο ίδιος, ο οποίος είχε το ταλέντο να μεταδίδει με απλό και κατανοητό τρόπο τις πλούσιες γνώσεις του στους μαθητές του. 

Ο Μιχάλης Καραταράκης υπήρξε αγωνιστής σ’ όλη τη μακρά ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια μέχρι το τέλος. Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών συλλόγων και οργανώσεων. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1950, την εποχή των μεγάλων φοιτητικών συλλαλητηρίων για το Κυπριακό, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1979, και επί πολλά χρόνια, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Μιχάλης Καραταράκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1994, της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, της οποίας κόσμησε το  ψηφοδέλτιο κατά τις δημοτικές εκλογές του ίδιου έτους. Στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου του, «Λατώ», έγιναν συνελεύσεις, που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της παράταξης.  

Ο Μιχάλης Καραταράκης τιμήθηκε για την προσφορά του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Βικέλειο Μορφωτική Εταιρία και την Ηράκλεια Πρωτοβουλία. 

Συλλυπούμεθα θερμά τα παιδιά του, Λευτέρη και Μαρία και όλους τους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί