Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα

Απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για πάνω από 48 ώρες, αποδεικνύοντας το φιάσκο του λεγόμενου «επιτελικού κράτους». Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταρρίπτει το αφήγημα – δικαιολογία περί πρωτόγνωρου φαινομένου.

Αττική και Εύβοια μετρούν τις «πληγές» τους από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», που βύθισε στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά για πολλές ώρες και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους σε Εύβοια και Κρήτη.

Περίπου 38.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τα 70.000 που είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σήμερα το πρωί, έχουν πάρει ρεύμα μέχρι στιγμής, αφού τελικά επιστρατεύθηκαν και οχήματα του στρατού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες, με ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών να εκτυλίσσεται από χθες μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης για το ποιος έχει την ευθύνη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ τα συνεργεία συνεχίζουν αυτήν την ώρα  τις εργασίες τους για την επανηλεκτροδότηση 16 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Χθες συνολικά 29 περιοχές ήταν βυθισμένες στο σκοτάδι, κάποιες μάλιστα έμειναν δύο ολόκληρες μέρες χωρίς ρεύμα.

Την ίδια ώρα το κεντρικό αφήγημα περί πρωτοφανών καιρικών φαινομένων που υιοθετήθηκε με την εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων, καταρρίπτεται και με τη βούλα της επιστήμης.

Την ίδια ώρα το κεντρικό αφήγημα περί πρωτοφανών καιρικών φαινομένων που υιοθετήθηκε με την εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων, καταρρίπτεται και με τη βούλα της επιστήμης.

«Όχι δεν ήταν πρωτόγνωρο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Όσον αφορά στην Αθήνα, το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002», αναφέρουν επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες

Μετά τις 7 το πρωί άρχισαν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που χθες ακινητοποιήθηκαν λόγω της χιονόπτωσης.

Επίσης, το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και στο μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Στο pdf που ακολουθεί είναι η τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. (18:30) για το οδικό δίκτυο της χώρας:https://e.issuu.com/embed.html?identifier=tc0ks5wktjpw&embedType=script&u=efsyn&d=17022021_kairika_18.30&p=1

Η κατάσταση στην Εύβοια

Μέχρι το βράδυ αναμένεται στο μεταξύ να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση στις βλάβες της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα οκτώ χωριά της Κεντρικής Εύβοιας που παρέμεναν χωρίς ρεύμα μέχρι και σήμερα το απόγευμα, ενώ μέχρι χθες περίπου 50 χωριά είχαν διακοπές.

Ήδη από χθες τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών στο μεσαίο κυρίως δίκτυο, με συνέπεια να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των βλαβών.

Η αποκατάσταση της επικοινωνίας ολοκληρώθηκε τη χθεσινή μέρα στους βασικούς κεντρικούς άξονες και στο κύριο δημοτικό δίκτυο, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε και σήμερα η διάνοιξη δρόμων εντός των οικισμών της ορεινής κεντρικής Εύβοιας.

Αύριο, πάντως τα σχολεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Καταγραφή ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ την αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα κατά πόσο ο παγετός έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες και ποιες ζημιές έχει επιφέρει», σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με περιφερειάρχες αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκμεταλλεύσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί