Ποιος θα μας τραυματίσει περισσότερο, ο ιός ή ο υιός Μητσοτάκης;

Του Γιώργου Δημητρίου

Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά την παvδημία; Ποιος θα αφήσει μεγαλύτερα σημάδια στο σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης; ή ο ίδιος ο κορωναιός;

Πολλές πανεπιστημιακές μελέτες και άρθρα παγκοσμίως αναλύουν τις επιπτώσεις στην ανθρωπότητα με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Όμως όλες συγκλίνουν σε ένα βασικό σημείο το οποίο θα καθορίσει την ”ποιότητα” και το μέγεθος της κρίσης σε κάθε κράτος της Ε.Ε. “Οι ενέργειες της κάθε κυβέρνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας δημιουργούν τάσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα προεκταθούν στο οικονομικό και κοινωνικό μας μέλλον και μετά την πανδημία”.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Θα αναφερθώ σε αυτές τις τάσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τάσεις που δεν προήγαγε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

1) Η ανοησία ενός ”αστυνομικού κράτους” εναντίον του εσωτερικού εχθρού. (Βλέπε Ερντογάν)

2) Χειραγώγηση του 80% των ΜΜΕ (βλέπε Ερντογάν)

3) Βάρβαρη περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων, η μοναδική χώρα στην Ε.Ε.(Ούτε ο Ερντογάν)

4) Δεν θέλω να πιστεύω ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, αλλά η ισονομία δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής στην πράξη. Από το ποδόσφαιρο μέχρι τα εγκλήματα του λευκού κολάρου, διώκονται οι καταγγέλλοντες. (Βλέπε Ερντογάν)

5) Η αλαζονεία , η πολιτική ανοησία, του Έλληνα πρωθυπουργού στη διαχείριση της πανδημίας είναι παροιμιώδης.

6) Η προαποφασισμένη στρατηγική στα 6 μίλια στο Αιγαίο θα προεκταθεί και μετά την πανδημία και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την χώρα. (Ικανοποιεί τον Ερντογάν).

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η Ελλάδα και μετά την πανδημία θα είναι δέσμια αυτών των τάσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα προεκταθούν λοιπόν οι υπάρχουσες τάσεις όπως η ανάπτυξη της κοινωνίας χωρίς μετρητά, η συρρίκνωση του λιανικού εμπορίου, οι κακές εργασιακές σχέσεις, η ανισονομία, το αστυνομικό κράτος και η ”δικαίωση” όλων των λαμόγιων που παρασίτησαν σε βάρος της χώρας (πολιτικών, ολιγαρχών, τραπεζιτών).

Όλα αυτά θα αποτελέσουν μέρος του ”νέου φυσιολογικού” για την Ελλάδα την επομένη της πανδημίας. Ο καθηγητής ψυχιατρικής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ την παρομοιάζει με την μεταπολεμική κατάθλιψη.(Karesta Koenen)

ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Παρά την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να ωφελήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, δυστυχώς για αυτόν, ευχάριστο για τον μικρομεσαίο εμπορικό κόσμο της χώρας, προβλέπεται ραγδαία μείωση της δυναμικής των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Οι αγοραστές δεν θα ξανααισθανθούν βολικά και ασφαλείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον υψηλής πληθυσμιακής συγκέντρωσης. Μιά σχετική μικρή μείωση αγοραστών της τάξης του 10%,είναι αρκετή να κλείσει πολλά από αυτά. Ίσως να πληγούν και μεγάλα καταστήματα ενδυμάτων ,ενώ εαν ξαναεμφανιστεί ένας νέος ιός, όπως ήδη ακούγεται, θα κλείσουν οριστικά, όπως είπε ο Lal Rajiv καθηγητής στο Harvard BusinessSchool.

To πρόβλημα των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου είναι ότι πωλούν παρόμοια είδη και μάρκες, οπότε δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για την επίσκεψη του πελάτη αυτοπροσώπως.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα σούπερ μάρκετ. Το μέλλον θα είναι τα καταστήματα γειτονιάς που  δείχνει πιο υγιές μοντέλο πλέον. Το εύρος των επιπτώσεων στην Ελληνική οικονομία είναι δύσκολο να υπολογιστεί όπως λέει και η MacKinsey, αλλά εκτιμά ότι θα χαθούν έως 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. των 27. Μία αναγωγή μας δίνει περίπου 600 χιλιάδες νέες ”θέσεις” ανεργίας στην πατρίδα μας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί, ενώ το marketing influencer θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη διαδικτυακή μέθοδος απόκτησης πελατών και θα εμφανιστούν νέα ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η πανδημία αποκάλυψε τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες τις οποίες βρήκε ευκαιρία ο πλέον αντικοινωνιστής πρωθυπουργός να τις διευρύνει ακόμη περισσότερο σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, τα εργασιακά κλπ. Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη θα μας αφήσουν ”κουσούρια” στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία και μία σοβαρή και εσκεμμένη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί