Πάνω από 28.000 καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας

Μαϊμού αναστολές συμβάσεων εργασίας, αυθαίρετη μείωση μισθών, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, ψευδείς δηλώσεις τηλεργασίας, εκβιασμοί των εργαζομένων για να επιστρέψουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ακόμα και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην εργασία από τον περασμένο Μάρτιο.

Τα στοιχεία εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2020 και είναι σε γνώση των συνδικάτων, αλλά και του ΣΕΠΕ, είναι πρωτοφανή και προκαλούν σοκ, καθώς μία στις τρεις καταγγελίες αφορά τον εκβιαστικό εξαναγκασμό των εργαζομένων να έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους ενώ βρίσκονται επισήμως σε αναστολή εργασίας.

Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να επιστρέψουν το επίδομα της αναστολής σύμβασης (534 ευρώ) στον εργοδότη τους, δουλεύουν τζάμπα υπερωρίες ή υποχρεώνονται να συμφωνήσουν σε αλλαγή της σύμβασης εργασίας τους και δουλεύουν 12 ώρες αντί για 4 που είναι δηλωμένοι.

Πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ για κορωνοϊό

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης προστασία των εργαζομένων, που καλούνται να εργαστούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες ρισκάροντας την υγεία τους και υποχρεωμένοι να μετακινούνται και να γίνονται “σαρδέλες” στα ΜΜΜ.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΣΕΠΕ, “εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην θέση εργασίας τους”!

Η τραγική κατάσταση στους χώρους εργασίας, το όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η αδυναμία του ΣΕΠΕ να παρέμβει σε αρκετές περιπτώσεις ήταν το αντικείμενο πρόσφατης σύσκεψης στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου για την Αυγή. Στη σύσκεψη, έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 121 νέους επιθεωρητές, οι οποίοι θα προέλθουν από την κινητικότητα, αλλά και από πρόσληψη 54 νέων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μπορούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να ξεκινήσουν ελέγχους.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι μια βασική παράμετρος των αυξημένων κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα, συνδέεται με τις καθημερινές (παράνομες) μετακινήσεις εργαζομένων, όταν περίπου 1 εκατ. από αυτούς είναι θεωρητικά σε αναστολή σύμβασης εργασίας και άλλοι 500.000 (οι μισοί από αυτούς στον δημόσιο τομέα) έχουν δηλωθεί ότι εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας.

Εδώ να υπενθυμίσουμε τα πρόστιμα που έκοβε η αστυνομία σε εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, καθώς και σε εταιρείες logistics στη Δ. Αττική (Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Ελευσίνα) την ώρα προσέλευσης ή αποχώρησής τους από την εργασία, την ώρα που καμία σχεδόν μεγάλη μονάδα δεν έχει ελεγχθεί για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

28.000 καταγγελίες

Τα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ έχουν συγκεντρώσει πάνω από 28.000 καταγγελίες εργαζομένων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας από 19.3 έως και 31.12. Περίπου το 33%, δηλαδή 9.000 καταγγελίες, αφορούν εξαναγκασμό των εργαζομένων να δουλεύουν ενώ βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας ή σε καθεστώς τηλεργασίας. Η κατηγοριοποίηση των καταγγελιών που έχουν στα χέρια τους τα συνδικάτα αφορούν:

  • Εργασία στον φυσικό χώρο εργασίας κατά την αναστολή ή την τηλεργασία: 32%.
  • Καταγγελίες για παραβιάσεις εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, κυρίως ως προς τα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες κ.ά.: 13%.
  • Άδεια ειδικού σκοπού: 10%.
  • Άδειες – αργίες – δώρα εορτών: 7%.
  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ά.: 8%

Στην κλίνη του Προκρούστη δώρα, άδειες, δικαιώματα

Τα στοιχεία των συνδικάτων συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα που αναφέρονται στην έκθεση που έχει συντάξει το ΣΕΠΕ για το 2020. Αναλυτικά αναφέρονται:

  • Καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ από το κράτος, εξαναγκάζονται να δουλεύουν με μαύρα, είτε με τηλεργασία είτε κανονικά στον χώρο εργασίας τους.
  • Καταγγελίες εργαζομένων να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους, ακόμη και “οικειοθελείς αποχωρήσεις”.
  • Παράνομη εργασία για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του ότι η επιχείρηση παραμένει κλειστή με κρατική εντολή και τους ζητούν να δουλέψουν κρυφά, όπως π.χ. να φτιάξουν αποθήκες.
  • Επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πλήρωσαν δώρο Χριστουγέννων, αλλά τελικά ήταν ένα μέρος του μισθού. Μάλιστα, αλυσίδα σε επαρχιακή πόλη ζήτησε από τους εργαζομένους να παραδώσουν το δώρο Χριστουγέννων μέσα σε φακέλους και να τους τοποθετούν σε κουτί από κρουασάν.
  • Εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών υπογράφοντας σχετικές δηλώσεις πως δήθεν οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια χωρίς αποδοχές.
  • Εργοδότες εποχικών επιχειρήσεων που δεν λειτούργησαν ζήτησαν το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ από τους εποχικούς εργαζομένους που υπέβαλαν μονομερή δήλωση στην «Εργάνη», με την αιτιολογία πως η αιτία που το εισέπραξαν ήταν η δική τους επιχείρηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί