Ανησυχία στη Γαλλία από το ενδεχόμενο να κλείσει η Γερμανία τα σύνορά της

Το Παρίσι “δεν θέλει η Γερμανία να κλείσει τελείως τα σύνορα” με τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, καθώς το Βερολίνο έχει κλείσει εν μέρει τα σύνορά του με την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία για να αναχαιτίσει την εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Γαλλία τις προσεχείς ημέρες, λόγω της υγειονομικής κατάστασης στη Μοζέλ, το γεωγραφικό διαμέρισμα της Γαλλίας όπου κυκλοφορεί το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

“Δεν θέλω η Γερμανία να κλείσει τελείως τη μεθόριο” με τη Γαλλία, υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στο Franceinfo ο Κλεμάν Μπον, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν “διαβουλεύσεις” για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό.

“Αν η Γερμανία πρόκειται να περιορίσει κι άλλο την κυκλοφορία” προς τη Γαλλία, “θα ήθελα να ορίσουμε από κοινού τις μεγαλύτερες δυνατές εξαιρέσεις. Έχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες: τις οδικές μεταφορές (…) και τους εργαζόμενους στην άλλη πλευρά των συνόρων. Για τους ανθρώπους αυτούς, τίθεται ζήτημα δυνατότητας να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην”, συνέχισε.

“Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια σε επίπεδο συνομιλιών για να μην υπάρξει καμία απόφαση που δεν θα είναι συντονισμένη, ώστε να μην υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη”, υπογράμμισε, λέγοντας ότι αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με τους επικεφαλής των γερμανικών μεθοριακών περιοχών με τη Γαλλία.

Όσον αφορά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει εν μέρει τα σύνορά της με την Τσεχική Δημοκρατία και το Τιρόλο στην Αυστρία, ο Μπον σημείωσε ότι “δεν πιστεύω ότι είχε γίνει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε, εφόσον έχουμε περάσει κάποιον χρόνο για να συντονίσουμε τα ευρωπαϊκά μας μέτρα, να ορίσουμε κοινούς κανόνες, ένα πλαίσιο, ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπήρξε χθες μια συνομιλία ανάμεσα στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο και τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών για να δώσει εξηγήσεις”, κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί