Από τις επόμενες ώρες η “Μήδεια” στην Κρήτη- Χιόνια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές- Η “λευκή νύχτα” της Τρίτης!

Τα χαρακτηριστικά και την πορεία της “Μήδειας” στην Κρήτη περιγράφει ο Ζαχαρίας Βάρδας στους “Μετεωκρήτες”.

Δείτε επίσης: Στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας από τη “Μήδεια”

Έφθασε η «Μήδεια» – Η πορεία της κακοκαιρίας όλες τις ημέρες, ανά περιοχή σε διαδραστικό χάρτη

Με άγριες διαθέσεις έρχεται στην Ελλάδα η “Μήδεια” – Η προειδοποίηση των “Μετεωκρητών” για την Κρήτη

Όπως σημειώνει, η κακοκαιρία ξεκινά μετά το μεσημέρι της Κυριακής από τα δυτικά του νησιού, ενώ από το μεσημέρι της Δευτέρας τα χιόνια θα πέσουν ακόμα και σε υψόμετρα από 250-300 μέτρα. Χαρακτηριστικά της θα είναι ακόμα οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις βοριάδες.

Η νύχτα της Τρίτης αναμένεται να είναι οι πιο κρύες ώρες και πιθανότατα να ζήσουμε μια… λευκή νύχτα!

Δείτε την ανάρτηση:

1) Μεγάλη προσοχή κυρίως από τα 500μ και πάνω!!! Χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με θυελλώδεις βοριάδες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες!

2) Από το μεσημέρι -απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι περίπου, οι χιονοπτώσεις θα ξεκινούν από τα 250-300μ!

3) Μεγάλη προσοχή στους βοριάδες, που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα κυρίως στην Ανατολική Κρήτη!

4) Η διαταραχή ξεκινά από σήμερα Κυριακή μετά το μεσημέρι από τη δυτική Κρήτη κι ο καιρός βελτιώνεται ως προς τα φαινόμενα, σταδιακά την Τετάρτη.

5) ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ! Λογικά χιονόπτωση θα δουν πρόσκαιρα, ακόμα και πεδινές -παραθαλάσσιες περιοχές, ακόμα κι από τα 250μ δηλαδή και χαμηλότερα!!! Εδώ δεν μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε, τι θα γίνει με το θέμα χιονόστρωση (απο τα 300μ και κάτω δηλαδή) … πιθανόν να υπάρξουν είτε θετικές, είτε αρνητικές εκπλήξεις! Τρίτη -Τετάρτη λοιπόν, όσοι μένετε από τα 250-300μ και κάτω έως και τη θάλασσα, ο καιρός θα σας κάνει μια μικρή ή και μεγάλη λευκή έκπληξη (η νύχτα της Τρίτης στο κόκκινο).

6) Πάμε και σε κάποιους προβληματισμούς κι ίσως αρνητικά στοιχεία όσον αφορά τις χιονοπτώσεις. Το πρώτο, είναι ο άνεμος που ως βοριάς (ο λεγόμενος για εμάς θερμοβοριάς, μιας και μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από τη θάλασσα) ίσως αποτρέψει χιονοστρώσεις ή σοβαρές χιονοστρώσεις, αναλογικά όσον αφορά το υψόμετρο, σε προσήνεμες περιοχές! Υπάρχει μια πιθανότητα (κι αυτό έχει να κάνει και με την ακριβή θέση και τη βάθυνση του χαμηλού ανατολικά-νοτιοανατολικά μας), να έχουμε ελαφρά Β-ΒΔ άνεμο κι ελαφρά πιο εξασθενημένο, σε σχέση με αυτά που δείχνουν τώρα τα μοντέλα. Η ακριβής όπως είπαμε θέση του χαμηλού, η δυναμική κι θέση του αυλώνα, ίσως στερήσουν φαινομένων σε νότια -νοτιοδυτική και πολύ δυτική Κρήτη. Όσο δηλαδή πιο κεντροανατολικά, εσωτερικά και βόρεια βρισκόμαστε, τόσο καλύτερα τα πράγματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι κάποιες λεπτομέρειες δεν κρίθηκαν ακόμα και μπορεί να παν μέχρι και λίγες ώρες πριν τη κακοκαιρία. Είναι πάντως μια σπάνια γενικά κατάσταση, που δε μοιάζει με κάτι από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, έτσι ώστε να βοηθηθούμε λίγο κι εμείς που ασχολούμαστε με τη πρόγνωση λόγω εμπειρίας.

Η φύση ….πάντα θα ‘χει κάτι να μας διδάξει γι’ αυτό κι αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε!

Καλή χιονιά και να είστε πολύ προσεκτικοί!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί