Νέο έντυπο μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα για τους εργαζομένους – Τι αλλάζει

Αλλαγές έρχονται στα έντυπα μετακίνησης από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και να περιοριστεί η κινητικότητα στους δρόμους που είναι 100% αυξημένη σε σχέση με τα επίπεδα Μαρτίου.

Έτσι, από τη ερχόμενη Δευτέρα όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Επιπλέον, παύουν να ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζόμενων που δεν προσέρχονται στην εργασία γιατί τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης. Έτσι, δεν θα μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση από το σύστημα όταν – για παράδειγμα – πληκτρολογούνται από τον εργοδότη τα στοιχεία ενός εργαζόμενου που έχει προδηλωθεί σε τηλεργασία ή σε αναστολή.

Η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει – σύμφωνα με πληροφορίες – προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο ισχύς της βεβαίωσης.

Επιπλέον, δεν αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr.

Επίσης όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Προαναγγελία αναστολών και τηλεργασίας

Στους ελέγχους θα συμβάλλει η υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ των προτέρων στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία και αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για το Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί