Η Γερμανία σχεδιάζει επέκταση του lockdown μέχρι τις 14 Μαρτίου

Σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων της γερμανικής ομοσπονδίας προβλέπει την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη χώρα έως και τις 14 Μαρτίου. Το σχέδιο θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η Γερμανία βρίσκεται σε καθεστώς lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά η εμφάνιση και ταχεία μετάδοση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού έχει αυξήσει την ανησυχία.

Ορισμένοι από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ζητούν να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη χαλάρωση του lockdown, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία, τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν προτεραιότητα όταν θα αποφασισθεί χαλάρωση του lockdown. Το προσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κρατίδια, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στις προτάσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως το αποκάλυψε χθες Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, μεταξύ άλλων πρόκειται να παραταθούν τα εξής μέτρα:

  • Οι συναντήσεις περιορίζονται στο ελάχιστο, μόνο με μέλη του ίδιου νοικοκυριού και ένα ακόμη άτομο
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα
  • Σύσταση να αποφεύγονται όλα τα περιττά ταξίδια και επισκέψεις
  • Τηλεργασία και υποχρέωση μάσκας για τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων

Επίσης, η Γερμανία έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς και στα ταξίδια, ειδικά από το εξωτερικό, για να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό.

«Βρισκόμαστε σε πολύ εύθραυστη κατάσταση», δήλωσε στο Spiegel Online ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο προερχόμενος από τους Πράσινους πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, με τι ταχύτητα μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση».

«Αν οι δείκτες συνεχίσουν να μειώνονται σταθερά, η ύψιστη προτεραιότητα είναι σαφώς τα μικρότερα παιδιά», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, ο δείκτης του επιπολασμού του κορονοϊού πρέπει να φθάσει στα 50 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε 7ήμερη βάση. Σύμφωνα με το το Ινστιτούτο Robert Koch, αυτήν τη στιγμή ο δείκτης είναι 68. Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκαν 8.072 νέα κρούσματα και 813 θάνατοι, επί συνόλου 62.969 θανάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί