Ένταση και ρίψη χημικών στο μαζικό συλλαλητήριο κατά του νόμου Κεραμέως

Σε εξέλιξη βρίσκεται το φοιτητικό συλλαλητήριο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. «Παρών» από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που κήρυξαν στάσεις εργασίας. Να ανασταλεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ζητάει ο Αλ. Τσίπρας.

Στην Ολομέλεια για δεύτερη μέρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο (live) – Αναστολή της συζήτησης ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Στο αντιδραστικό νομοσχέδιο, που φέρνει μείωση εισακτέων, αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και …παρακολούθηση παντού, με κάμερες και μέσα στα αμφιθέατρα (!), αντιδρούν οι φοιτητές και συνολικά η πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα. Οι προηγουμενές τους «απαντήσεις» στο δρόμο, δόθηκαν με τα συλλαλητήρια της 14ης Ιανουαρίου (ημέρα ανακοίνωσης του νομοσχεδίου, με την αστυνομία να χτυπά τους φοιτητές στην Κοραή), της 21ης και της 28ης Ιανουαρίου, καθώς και στις 4 Φεβρουαρίου, παρά τις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την πανδημία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μαζικό πανκπαιδευτικό συλλαλητήριο που αποφάσισαν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι. Μπροστά στην Βουλή βρίσκεται η ογκωδης μάζα κόσμου που συμμετέχει στο συλλαλητήριο, όπου και σημειώθηκε ένταση και η αστυνομία προέβη σε ρίψη χημικών. Παρά την επίθεση που δέχτηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν εγκαταλείπει και παραμένει έξω από την Βουλή.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται καθηγητές, υπ. διδάκτορες, εργαζόμενοι του πανεπιστημίου

Αιτήματά των φοιτητών είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την απόσυρση του Ν. 4692/2020 και της Υπουργικής Απόφασης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση. Ζητούν δε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με υγιεινή και ασφάλεια.

Το συλλαλητήριο στηρίζει και η ΟΛΜΕ με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 14.00. «Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Και η ΔΟΕ απευθύνει κάλεσμα για στήριξη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. «Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την απόσυρση του Ν.4692/2020 και της Υπουργικής Απόφασης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με υγιεινή και ασφάλεια», επισημαίνει η ΔΟΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

https://twitter.com/amna_news/status/1359474719901315084?ref_src=twsrc%5Etfw

Να παγώσει η διαδικασία ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο περικόπτει τουλάχιστον 1 στους 4 εισακτέους στα ΑΕΙ (-14.000), σε σχέση με πέρσι», τόνισε ο εισηγητής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Ν. Φίλης επισήμανε πως το νομοσχέδιο αυτό συνοψίζει το όραμα της ΝΔ για την παιδεία, το οποίο περιλαμβάνει, όπως ανέλυσε περικοπές εισακτέων κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, αστυνομία στα ΑΕΙ και παρακολούθηση όλων των φοιτητικών διαδικασιών. Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσίασε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΚΟ του κόμματος, η οποία αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη θέσπιση μηχανισμών επιτήρησης και τη θέσπιση πειθαρχικού μηχανισμού για τα ΑΕΙ.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του αντίεκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε πως ενόψει του καθολικού του λοκντάουν που συζητείται ως ενδεχόμενο από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο. Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, η οποία απορρίφθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και από τον κοινοβουλευτικό επρόσωπο της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, συντάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί. Με το πάγωμα της συζήτησης διαφώνησε και η Ελληνική Λύση.

Μαζική κινητοποίηση και στα Χανιά

Μαζική ήταν η συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, φοιτητών, μαθητών και γονέων στο σημερινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο των Χανίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις, το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, όχι μόνο βοηθά τη νεολαία να σπουδάσει, αντίθετα την ωθεί μακριά από τα πανεπιστήμια.

Έτσι, διαμαρτύρονται, για την απουσία μέτρων για τον κορονοϊό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την τοποθέτηση αστυνομίας στα πανεπιστήμια την ώρα που ο προϋπολογισμός τους υφίσταται τεράστιες περικοπές, τη βάση του 10, το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κ.α.

Δείτε στο βίντεο δηλώσεις εκπροσώπων:

      Η πορεία πέρασε και από το γραφείο του βουλευτή Χανίων, Βασίλη Διγαλάκη, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κάποιοι πέταξαν αυγά στην ταμπέλα του γραφείου του.

Με πληροφορίες από: left.gr, zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί