Γιατρός για προκηρύξεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης: «Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»

“Φοβάμαι ότι οι προκηρύξεις για ακόμα μια φορά θα μείνουν άγονες. Όταν κάνεις μια κίνηση και είναι ατελέσφορη, την επαναλαμβάνεις και πάλι δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και την επαναλαμβάνεις ακριβώς την ίδια τρίτη φορά, μάλλον δεν μιλάμε για καλές προθέσεις αλλά για προφάσεις”

Με επιστολή του στο Candiadoc ο Παιδίατρος του Ρεθύμνου, κ. Νίκος Βαράκης μας γράφει για τις προκηρύξεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για προσλήψεις  για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, σχολιάζοντας χαρακηριστικά ότι “ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις”.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαράκης, προκηρύσσονται ταυτόχρονα 15 θέσεις παθολογικής σε όλη την 7η ΥΠΕ. Στο Ρέθυμνο, υπάρχει μόνο μια παθολογική κλινική και οι εφημερίες είναι μόνο γενικές. Ο γιατρός μένει μέσα στο νοσοκομείο για 24 μέχρι 36 ώρες συνεχόμενες. Στα Χανιά όμως και στο Ηράκλειο, που υπάρχουν περισσότερες από μια κλινικές, υπάρχουν και οι εσωτερικές ή οι μικτές εφημερίες (ο ιατρός δεν μένει στο νοσοκομείο, τον καλούν αν χρειαστεί). Στο Ρέθυμνο σήμερα, από τις 6 θέσεις παθολόγων έχουν καλυφθεί οι 4, με τον 4ο να έρχεται σε 9 μήνες. Άρα, οι 3 γιατροί της κλινικής καλούνται να καλύψουν 30 ή 31 εφημερίες, που πρακτικά σημαίνει πολύ περισσότερες από 5 με 6 που επιτρέπεται από τον νόμο να κάνουν. Προφανώς, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν περισσότεροι ιατροί, και οι εφημερίες που κάνουν είναι λιγότερες. Λιγότερες λοιπόν εφημερίες και κάποιες από αυτές εσωτερικές και όχι 24ωρες ή 36ωρες που είναι επιβεβλημένες στο Ρέθυμνο.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του:

Το μήνυμα που έφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: «Προετοιμαστείτε για πολύ δύσκολους μήνες. Το μισό και πλέον νοσοκομείο θα μετατραπεί για νοσηλεία COVID-19».

Μου θύμισε την απορία φίλης. «Μπορείς να μου εξηγήσεις Νίκο γιατί τελευταία ενώ τα rapid test βγαίνουν θετικά, στην συνέχεια πολλά από αυτά δεν επιβεβαιώνονται με το μοριακό τεστ;» Η απάντηση; Πιθανά στην κοινότητα κυκλοφορεί ένας από τους κορωνοϊούς που κάθε χρόνο μας επισκέπτονται. Τα rapid test, πιθανά ανιχνεύουν αυτόν τον ιό και όχι τον συγγενή του που προκαλεί COVID-19. Είναι η αγαπημένη εποχή του κορωνοϊού ο χειμώνας και το κρύο. Αν λοιπόν, ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, όταν έρθει ο SARS-CoV-2, ειδικά με την υπερβολική μεταδοτικότητα που τον διακρίνει, θα γεμίσουμε κρούσματα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους «μασκομάχους» και τους αρνητές της πανδημίας, που κυκλοφορούν σαν «επαναστάτες» ανάμεσά μας, προφανώς το κοκτέιλ γίνεται θανατηφόρο.

 Ποια είναι η αντίδραση της 7ης ΥΠΕ και της διοίκησης; Άμεση! Τι άμεση, ακόμα πιο γρήγορα από άμεση, ήδη από προχθές κιόλας (5/2/2021) προκηρύχθηκαν, ή μάλλον επαναπροκηρύχθησαν για 3η φορά μέσα σε λίγους μήνες, 2 θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δύο οι εναπομείνασες θέσεις παθολογικής, αυτές λοιπόν επαναπροκηρύχθησαν, και μάλιστα σε βαθμό διευθυντή, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Ας δούμε όμως τι κρύβεται πίσω από τις καλές προθέσεις.

Προκηρύσσονται ταυτόχρονα 15 θέσεις παθολογικής σε όλη την 7η ΥΠΕ. Λογικό θα μου πείτε, μια που υπάρχουν κενά και σε Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι και Άγιο Νικόλαο, όπως άλλωστε και στο Ρέθυμνο. Άρα, ίδια κίνητρα, όμως τελείως διαφορετικές συνθήκες εργασίας. Στο Ρέθυμνο, υπάρχει μόνο μια παθολογική κλινική και οι εφημερίες είναι μόνο γενικές. Ο γιατρός μένει μέσα στο νοσοκομείο για 24 μέχρι 36 ώρες συνεχόμενες. Στα Χανιά όμως και στο Ηράκλειο, που υπάρχουν περισσότερες από μια κλινικές, υπάρχουν και οι εσωτερικές ή οι μικτές εφημερίες (ο ιατρός δεν μένει στο νοσοκομείο, τον καλούν αν χρειαστεί). Στο Ρέθυμνο σήμερα, από τις 6 θέσεις παθολόγων έχουν καλυφθεί οι 4, με τον 4ο να έρχεται σε 9 μήνες. Άρα, οι 3 γιατροί της κλινικής καλούνται να καλύψουν 30 ή 31 εφημερίες, που πρακτικά σημαίνει πολύ περισσότερες από 5 με 6 που επιτρέπεται από τον νόμο να κάνουν. Προφανώς, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν περισσότεροι ιατροί, και οι εφημερίες που κάνουν είναι λιγότερες. Λιγότερες λοιπόν εφημερίες και κάποιες από αυτές εσωτερικές και όχι 24ωρες ή 36ωρες που είναι επιβεβλημένες στο Ρέθυμνο.

Γιατί λοιπόν, οι θέσεις που έμειναν ορφανές-άγονες στις προκηρύξεις, τους προηγούμενους μήνες, και μάλιστα, κάποια στιγμή που προκηρύχθηκαν θέσεις παθολόγων μόνο για  το Ρέθυμνο, χωρίς να υπάρχουν καν «ανταγωνιστικές» θέσεις παθολόγων για άλλα νοσοκομεία, τώρα θα συμπληρωθούν; Δόθηκαν ειδικά κίνητρα για το Ρέθυμνο; Έκανε κάποιος φορέας πιο θελκτική τη διαβίωση ενός παθολόγου στο Ρέθυμνο, δίνοντας κίνητρα όπως φθηνότερης κατοικίας, διατροφής, μετακίνησης; Κρίθηκαν οι θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο Ρεθύμνου ως άγονες, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται, μια που όντως δε φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς για αυτές; Άλλαξε κάτι όσον αφορά στην προστασία του ιατρού από την κακοήθεια και την δικολατρεία που φαίνεται να διακατέχει κάποιους στο Ρέθυμνο; Γιατί λοιπόν να έρθουν τη δεδομένη στιγμή, όπου οι ήδη υφιστάμενοι γιατροί είναι εξουθενωμένοι και λίγοι σε αριθμό, και που εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες, λίγες μέρες πριν το πραγματικό ξέσπασμα της πανδημίας στο Ρέθυμνο;

Μακάρι να αποδειχθούν λάθος όλες οι παραπάνω σκέψεις. Μακάρι για κάποιο μυστήριο λόγο να έρθουν και μάλιστα όχι μετά από μήνες, ούτε καν εβδομάδες, γιατί δεν έχουμε αυτή την χρονική πολυτέλεια, αλλά μετά από μέρες οι δύο παθολόγοι να ενισχύσουν την κλινική μας και μαζί με τη στελέχωση του ΤΕΠ και των πνευμονολόγων να καταφέρει το νοσοκομείο μας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες.

Φοβάμαι όμως ότι οι προκηρύξεις για ακόμα μια φορά θα μείνουν άγονες. Όταν κάνεις μια κίνηση και είναι ατελέσφορη, την επαναλαμβάνεις και πάλι δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και την επαναλαμβάνεις ακριβώς την ίδια τρίτη φορά, μάλλον δεν μιλάμε για καλές προθέσεις αλλά για προφάσεις. Όμως, ακόμα και αν πρόκειται για καλές προθέσεις, δυστυχώς εν προκειμένω, φοβάμαι πως θα μας οδηγήσουν σε μια πρωτόγνωρη για όλους μας κόλαση.

Με εκτίμηση για την αλήθεια και τους Ρεθυμνιώτες.

Νίκος Βαράκης

Παιδίατρος IBCLC

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Γιατρός για προκηρύξεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης: «Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»”

  1. AvatarΔήμος Σθένης

    Παραχαράζω τη φράση που αποδίδεται στον Αϊνστάϊν (δεν ξέρω ποιος την είπε στην πραγματικότητα για να του ζητήσω έστω και νοερά συμπάθιο), …μεταποιώντας την πως “είναι απολύτως ηλίθιος εκείνος που επικαλούμενος τα ίδια αίτια περιμένει να έχει άλλο αποτέλεσμα” (λίγο παραποιημένα τα λόγια αλλά με ακριβώς το ίδιο νόημα η φράση). Επομένως ούτε πρόφαση , ούτε πρόθεση… Μάλλον … “απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον” της 7ης ΥΠΕ για πολλούς και ευνόητους λόγους! Τόσα έχουν γίνει και γίνονται… Λέτε να φταίνε και οι …”αριστοκομματοκύνες” που “τρούπωξαν”;

  2. AvatarΤζένη, δεν άξιζε τόσο κόπο

    Η εικόνα της οικογένειας Κικίλια να αυτοπροβάλεται διαρκώς επειδή “δεν μπορεί να κρυφτεί από τους δημοσιογράφους” είναι κυριολεκτικά γροθιά στο στομάχι. Η αποστεωμένη όψη κατάθλιψης της Μπαλατσινού προκαλεί οργή για τον άντρα – γιατρό που έφερε μια αμόρφωτη κοπέλα σε αυτά τα χάλια για να κερδίσει τις εκλογές και για την προβολή του. Και επίσης τι κωδικό έστειλε για να βγει περίπατο με δύο φίλες της και το μωρό;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί