26 νεκροί και 170 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τμήματος των Ιμαλαΐων

Συνεχίζονται οι έρευνες

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 170 εξακολουθούν να αγνοούνται στη βόρεια Ινδία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μετά από μια πλημμύρα που προκάλεσε κατάρρευση τμήματος παγετώνα των Ιμαλαΐων.

Οι έρευνες ξαναξεκίνησαν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, με κινητοποίηση χιλιάδων διασωστών, συμπεριλαμβανομένων μελών του στρατού και της αστυνομίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του κρατιδίου της Ουταραχάντ, Άσοκ Κούμαρ, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί 26 πτώματα και 171 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί έκανε λόγο για τουλάχιστον 200 αγνοούμενους και 18 νεκρούς.

Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους εργάζονταν σε δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ρισιγκάνγκα. Ορισμένοι εγκλωβίστηκαν σε δύο σήραγγες που μπλοκαρίστηκαν από κύματα, λάσπη και βράχους.

Δώδεκα άνθρωποι διασώθηκαν χθες σε μία από αυτές τις σήραγγες, αλλά 34 βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στη δεύτερη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας των ινδο-θιβετιανών συνόρων (ITBP), Μπανουντούτ Νάιρ, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τεχνικές δυσκολίες εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σήραγγα, αλλά περίπου 80 μέτρα σε βάθος της σήραγγας έχουν ήδη εκκαθαριστεί και είναι προσβάσιμα, σύμφωνα με έναν άλλο τοπικό αξιωματούχο.

Ο τεράστιος όγκος νερού κατέκλυσε την κοιλάδα του ποταμού Νταλίγκανγκα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του, κατακλύζοντας έναν υδροηλεκτρικό σταθμό, δρόμους και γέφυρες, σύμφωνα με εικόνες που τράβηξαν τρομοκρατημένοι κάτοικοι.

Οι αρχές, οι οποίες δήλωσαν αρχικά ότι η κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα προκάλεσε την καταστροφή, τώρα κάνουν λόγο για ένα πιθανό φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας λόγω υπερχείλισης παγετώδους λίμνης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Κυριακή τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στην Ινδία, δηλώνοντας «βαθύτατα λυπημένος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συμβάλουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας, εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε ότι παρακολουθεί τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Η Ινδία βρίσκεται δίπλα στον λαό της Ουταραχάντ και το έθνος προσεύχεται για την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε στο Twitter.

Δεκατέσσερις παγετώνες υψώνονται πάνω από τον ποταμό στο εθνικό πάρκο που περιβάλλει το βουνό Νάντα Ντέβι. Αποτελούν αντικείμενο επιστημονικών μελετών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών που αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Το λιώσιμο 1/4 του πάγου των Ιμαλαΐων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί