Ένορκη κατάθεση Τραμπ στη Γερουσία ζητούν οι κατήγοροι

Δεν θα καταθέσει στη δίκη του

Για την συμπεριφορά που είχε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί βουλευτές που έχουν αναλάβει το ρόλο των κατηγόρων στη δίκη του στη Γερουσία, ζήτησαν σήμερα από τον πρώην πρόεδρο να καταθέσει ενόρκως την επόμενη εβδομάδα.

Σε επιστολή του προς τους δικηγόρους του Τραμπ ο επικεφαλής των κατηγόρων βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, αναφέρει «δεδομένου ότι αμφισβητείτε αυτούς τους βάσιμους ισχυρισμούς, σας γράφω για να σας καλέσω να καταθέσετε ενόρκως, είτε πριν ή κατά τη διάρκεια της δίκης στη Γερουσία, όσον αφορά τη συμπεριφορά σας στις 6 Ιανουαρίου 2021».

Η δίκη του Τραμπ που είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Πριν από δύο ημέρες, υποβάλλατε μια απάντηση στην οποία αρνηθήκατε τις κατηγορίες που διατυπώνονται» αναφέρει ο Ράσκιν. «Προσπαθήσατε λοιπόν να θέσετε επίμαχα κρίσιμα γεγονότα, παρά τις σαφείς και συντριπτικές αποδείξεις για το συνταγματικό σας αδίκημα. Υπό το φως των αμφισβητήσεων αυτών των πραγματικών ισχυρισμών, γράφω για να σας καλέσω να προσκομίσετε μαρτυρία υπό όρκο, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της δίκης της κατηγορίας της Γερουσίας, σχετικά με τη συμπεριφορά σας στις 6 Ιανουαρίου 2021».

Ο Ράσκιν αρνήθηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε αν θα κληθεί ο Τραμπ από το σώμα, αν αρνηθεί να καταθέσει εθελοντικά.

Δεν θα καταθέσει στη δίκη του ο Τραμπ

Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως στη δίκη του στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα για τη στάση του πριν τη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί κατήγοροί του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Το αίτημα των Δημοκρατικών βουλευτών που έχουν το ρόλο του εισαγγελέα στη δίκη απορρίφθηκε ως «διαφημιστικό κόλπο». «Ο πρόεδρος δεν θα καταθέσει σε μια αντισυνταγματική διαδικασία» δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι συνήγοροι του Ρεπουμπλικανού, Μπρους Κάστρο και Ντέιβιντ Σόεν, χαρακτήρισαν το αίτημα «τέχνασμα δημοσίων σχέσεων».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, κάλεσε χθες τον μεγιστάνα να καταθέσει πριν ή κατά τη διάρκεια της δίκης και να εξηγήσει γιατί ο ίδιος και οι δικηγόροι του αμφισβητούν τις κατηγορίες σε βάρος του.

«Απορρίψατε πολλούς βάσιμους ισχυρισμούς. Προσπαθήσατε λοιπόν να αμφισβητήσετε κρίσιμα γεγονότα », έγραψε ο Ράσκιν στην επιστολή σημειώνοντας ότι η απροθυμία του Τραμπ για κάτι τέτοιο θα έδινε αρνητική εικόνα.

Το αίτημα από τους κατήγορους στη Γερουσία δεν υποχρεώνει τον Τραμπ να εμφανιστεί -αν και το Σώμα θα μπορούσε στη συνέχεια να τον αναγκάσει να καταθέσει- αλλά προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε άρνηση κατάθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δίκη για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα για καταδίκη.

Η δίκη ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου. Ο Τραμπ κατηγορείται για υποκίνηση εξέγερσης με στόχο να καταδικαστεί και να στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ώστε να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρικό θώκο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί