Αστυνόμευση διαδηλώσεων και δημοσιογράφων: «Καμπανάκι» από την διεθνή κοινότητα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Τι αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

Καμπανάκι κρούει η διεθνής κοινότητα, συγκεκριμένα οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων, για την κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αστυνόμευση διαδηλώσεων και δημοσιογράφων.

Η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) εκτιμά ότι η πρακτική για έναν «συγκεκριμένο χώρο» για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και με την ενημέρωσή τους από έναν «σύνδεσμο της αστυνομίας» θα περιορίσει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων και θα διευκολύνει τις αρχές να διαδώσουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων εις βάρος της ανεξάρτητης κάλυψης. «Ζητάμε από την ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει και να σεβαστεί τους δημοσιογράφους και να σταματήσει αμέσως κάθε πράξη βίας και εκφοβισμού εναντίον τους», ζητάει ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων της RSF Πάβολ Σζαλάι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αγγέλας Νταρζάνου για την Αυγή, σφοδρή ανακοίνωση εναντίον της αστυνομίας εξέδωσε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), παγκόσμιο δίκτυο εκδοτών, δημοσιογράφων και στελεχών των media που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου από το 1950. Αφορμή, η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ του Documento Μάριου – Ραφαήλ Μπίκου από την Ελληνική Αστυνομία, την ώρα που κάλυπτε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Το IPI αναφέρει ότι το νέο σχέδιο για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων στην Ελλάδα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «προκαλεί έντονες ανησυχίες για τον σοβαρό περιορισμό της δυνατότητας των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους».

Δείτε: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο: Προσαγωγή φωτορεπόρτερ στη Βουλή επειδή φωτογράφιζε διαδήλωση (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί