Πώς μπορεί μια εγκληματική οργάνωση όπως η Χρυσή Αυγή να κάνει ανενόχλητη συγκέντρωση;

Απαγορεύσεις στους αντιφασίστες, όχι όμως στους χρυσαυγίτες

Η εικόνα ατόμων με λάβαρα και πανό της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα του Σαββάτου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τα γεγονότα των Ιμίων, μάλλον σόκαρε κάθε δημοκρατικό πολίτη που ήλπιζε ότι μετά την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου τέτοιες εικόνες θα περνούσαν στην ιστορία. Σε κάποιους ενδεχομένως δημιουργήθηκε η απορία αν τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν υπό την ονομασία «Χρυσή Αυγή», δεδομένης της απόφασης του δικαστηρίου ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι εγκληματική.

Μιλώντας στο tvxs.gr ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάσης Καμπαγιάννης, εξηγεί γιατί οι Χρυσαυγίτες μπορούν να συνεχίζουν να διαδηλώνουν ή να νοικιάζουν γραφεία για την οργάνωσή τους. Όμως μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, τίθεται ζήτημα νομιμότητας της διαδήλωσης και ζήτημα με τη στάση της Αστυνομίας απέναντί της.
 
Βλέποντας τις φωτογραφίες από την εκδήλωση του Σαββάτου που οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες ανάρτησαν στην ανανεωμένη ιστοσελίδα τους, ρωτήσαμε τον θανάση Καμπαγιάννη εάν άτομα μπορούν να διαδηλώνουν φορώντας ή κρατώντας τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ενώ αυτή έχει κριθεί εγκληματική οργάνωση. Ο δικηγόρος μας απάντησε ως εξής:
 
«Το δικαστήριο που έκρινε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση δεν ήταν ένα συνταγματικό δικαστήριο και άρα δεν έκρινε επί της τυπικής νομιμότητας της συγκεκριμένης οργάνωσης. Έκρινε συγκεκριμένους κατηγορούμενους επί τη βάση κατηγορητηρίου για το αν τέλεσαν κάποιες αξιόποινες πράξεις. Άρα το ζήτημα της χρήσης διακριτικών δεν έχει αντιμετωπιστεί δικαστικά». Γίνεται λοιπόν σαφές πως όσοι και όσες αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη ή φίλοι της Χρυσής Αυγής μπορούν να διαδηλώνουν και να εκφέρουν λόγο ως τέτοιοι. Εφόσον τηρούν τον νόμο…

Τί δεν έκανε η Χρυσή Αυγή και τί δεν έκανε η Αστυνομία
 
Οι παραπάνω νομικές διαπιστώσεις δε σημαίνουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Διότι ο νέος νόμος Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, για παραβάσεις του οποίου η Αστυνομία φαίνεται να σχηματίζει δικογραφία εναντίον των διοργανωτών του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της περασμένης Πέμπτης, προβλέπει ότι κάθε συγκέντρωση – διαδήλωση πρέπει να έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων στην Αστυνομία από έναν εκπρόσωπο – διοργανωτή.
 
Πηγές της ΓΑΔΑ αναφέρουν ότι τέτοια γνωστοποίηση από την πλευρά της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε πριν τη συγκέντρωση του Σαββάτου. Αυτό προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας στην υποσελίδα «Αποφάσεις για συναθροίσεις – συγκεντρώσεις – πορείες», στην οποία υπάρχει μόνο μία ανακοίνωση για την 30η Ιανουαρίου στην οποία αναφέρονται τα περιοριστικά μέτρα (μη χρήση οδοστρώματος) που αποφασίστηκαν για την αντιφασιστική πορεία που διοργανώθηκε το ίδιο πρωί στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας. Καμία απόφαση ή ανακοίνωση σχετικά με κινητοποίηση της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχει στη σχετική υποσελίδα.

Απαγορεύσεις στους αντιφασίστες, όχι όμως στους χρυσαυγίτες 


Στην ανακοίνωση αυτή ενόψει της αντιφασιστικής συγκέντρωσης η Αστυνομία αναφέρει ότι «πιθανολογείται ότι από τη διεξαγωγή της θα διαταραχθεί δυσανάλογα η κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής» και με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε η επιβολή περιορισμών, δηλαδή ο περιορισμός των συναθροιζόμενων στο πεζοδρόμιο.

Όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που ήταν παρόντες στην πρωινή αντιφασιστική συγκέντρωση, η Αστυνομία δεν επέτρεψε καν στα 60 περίπου άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να προσεγγίσουν το σημείο.
 
Σε ανάρτησή του ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά έγραψε τα εξής:

«Σήμερα (σ.σ το Σάββατο 30/1) ήταν προγραμματισμένη η αντιφασιστική συγκέντρωση για τα Ίμια στην Ρηγίλλης. Ο χώρος είχε ήδη αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας νωρίτερα με διμοιρίες και την ομάδα οδός να έχει κυκλώσει την πλατεία.
Έγιναν έλεγχοι σε όσα άτομα είχαν μαζευτεί και σε όποιον/α περνούσε από το σημείο. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη: δε θα πραγματοποιηθεί καμία συγκέντρωση.
Εμείς προχωρήσαμε σε παρέμβαση με άνοιγμα πανό, φωνάζοντας συνθήματα, δείχνοντας τους πως όσο κι αν προσπαθούν να μας φιμωσουν εμείς θα βρίσκουμε έναν τρόπο να ακούγονται οι φωνές μας».
 
Αντίθετα, το ίδιο απόγευμα φαίνεται πως η Αστυνομία έδειξε απόλυτη ανοχή προς τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, φαίνεται να μην είχε ενημερώσει την Αστυνομία όπως προβλέπει ο νόμος. Όπως προκύπτει από τη σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, οι Χρυσαυγίτες όχι μόνο πραγματοποίησαν την εκδήλωσή τους αλλά είχαν τον χρόνο να διαβάσουν και επιστολή του καταδικασμένου αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου.

Για τα όσα συνέβησαν στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά γράφει σε δεύτερη ανάρτησή του:

«Αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο μνημείο των Ιμίων, με παρουσία της αστυνομίας. Ενώ το πρωί η αντιφασιστική συγκέντρωση έγινε προσπάθεια να αποκλειστεί από την αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης οι φασίστες ανενόχλητοι έχουν υψώσει ελληνικές σημαίες και σημαίες με την σβάστικα.

Καταγγέλλουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη και την στάση της αστυνομίας, που ανέχονται την παρουσία φασιστών, υποστηρικτών μιας εγκληματικής οργάνωσης, καταδικασμένης πλέον από το (δικό τους κιόλας) σύστημα δικαιοσύνης.
Με την στάση αυτή, στηρίζουν το μίσος. Με την στάση αυτή νομιμοποιούν την παρουσία της Χρυσής Αυγής στον δρόμο και είναι υπεύθυνοι για ο,τι προκύψει από αυτή».
 
Κατόπιν αυτών των καταγγελιών, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει από τους αρμόδιους αξιωματικούς κάποιες εξηγήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί