Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS και το Μαξίμου ολιγωρεί

Αμήχανη η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία να προελαύνει

Επιτελική αμηχανία προκαλεί η επιδείνωση της πανδημίας (σ.σ.: 1.151 κρούσματα χθες), καθώς οι ένοικοι του Μαξίμου αδυνατούν να υλοποιήσουν τον διακηρυγμένο στόχο που αφορά την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας. Η επιβάρυνση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να επισπεύσει το προαποφασισμένο σκληρότερο lockdown, παραπέμποντας στις αυριανές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου για την Αυγή, το πανικόβλητο παιχνίδι των καθυστερήσεων εξηγείται από τις ίδιες τις διαρροές για το τι μέλλει γενέσθαι.  Ήδη το «ακορντεόν» που αφορά το λιανεμπόριο δείχνει να «φαλτσάρει», καθώς προωθείται ο τερματισμός του click in shop (αγορές εντός των καταστημάτων κατόπιν ραντεβού), ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και η εφαρμογή του click away! Το επικείμενο πισωγύρισμα προκαλεί και ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις, καθώς ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε -με το βλέμμα στο Μαξίμου- ότι «δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους». Γαλάζιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι «ο  Άδωνις Γεωργιάδης διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στη λειτουργία της αγοράς» προεξοφλώντας την αντίδραση του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Επιπλέον, κυκλοφορεί το σενάριο τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ της Αττικής να κατεβάζουν τα ρολά από τις 5 το απόγευμα με δεδομένο ότι μία ώρα αργότερα αναμένεται να ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την «πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα» επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο μέτρο θα δείξει αν θα εφαρμοστεί, καθώς θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά».

Συν τοις άλλοις, προς νέο λουκέτο οδεύουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών, τα ΚΤΕΟ και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Παράλληλα, δρομολογείται η αύξηση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως και 70%.

Καμία «μεταβολή» στα σχολεία, αλλά…

Αντίθετα, στο Μαξίμου διαμηνύουν ότι στο σκέλος της εκπαίδευσης δεν «θα υπάρξει καμία μεταβολή» στη σκιά της δήλωσης του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι «είναι σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα». Την περασμένη Παρασκευή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (σ.σ.: εκτός από τις κόκκινες περιοχές) άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 «ναι» και 12 «όχι» στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Δεν είναι λίγοι στο γαλάζιο στρατόπεδο που αναρωτιούνται για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι συσχετισμοί στη σημερινή συνεδρίαση των επιστημόνων ανατραπούν…

Ατομική ευθύνη

Σ’ αυτό το φόντο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απέδωσε μονομερώς βαρύτητα στην έννοια της «ατομικής ευθύνης».  Όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη, «θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα», συστήνοντας «εγρήγορση» και «όχι εφησυχασμό». Συνέστησε δε «να αποφεύγουμε τις άσκοπές μετακινήσεις», αλλά και τα «ορθάδικα». Θεωρεί δε ότι η αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται «εντός λελογισμένου πλαισίου» κι ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας -σε παράλληλο χρόνο- προσδιόριζε πως στην Αττική «τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000».

Στο τραπέζι το καθολικό lockdown 

Μονόδρομο αποτελεί για την επιστημονική κοινότητα η επιβολή νέας δέσμης περιοριστικών μέτρων -στην Αττική και τις άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου- ώστε να περιοριστεί η δυναμική της πανδημίας. «Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown» υπογράμμισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ενόψει της αυριανής συνεδρίασης. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας όρισε ως «στοίχημα» να μην αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα στην Αττική, «για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα».

Όπως εξήγησε, «εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο, και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από εμάς, τις μεταλλάξεις και την ταχύτητα εμβολιασμού».

Τύπου Μαρτίου

«Αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, για τρεις εβδομάδες ακριβώς”, τόνισε παράλληλα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής χαρακτηρίζει ως «λάθος» να κλείσουν τελευταία τα σχολεία, καθώς «αν αυξάνονται τα κρούσματα, δρουν ως πολλαπλασιαστής».

«Ασφαλές θα ήταν να κλείσουμε τα πάντα για έναν χρόνο, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται» ήταν η φράση – σήμα κινδύνου του Χαράλαμπου Γώγου. Έδωσε έμφαση στο «σοβαρό θέμα με την Αττική και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων».

Για δεύτερη ημέρα η συζήτηση των λοιμωξιολόγων

Συνεχίζεται την Πέμπτη για δεύτερη ημέρα η συζήτηση των λοιμωξιολόγων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας, μετά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων την Τετάρτη. Οι συστάσεις αυτές θα συναποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην αντίστοιχη σύσκεψη της πλήρους σύνθεσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, που θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την επιστροφή των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό, που διατηρήθηκε και την Τετάρτη με 1.151 νέα κρούσματα και αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων. Σημειώνεται ότι πάνω από τα μισά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, που δείχνει να είναι μπροστά στο φάσμα ανεξέλεκτης εξάπλωσης, ενώ και στην Θεσσαλονίκη οι ενδείξεις από τα λύματα δείχνουν αύξηση ιικού φορτίου κατά 50%. Αντίστοιχος «συναγερμός» έχει σημάνει και για την μητροπολιτική περιοχή της Πάτρας.

Οι επιστήμονες καλούνται να προκρίνουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα την άφιξη των «μεταλλαγμένων» στελεχών του ιού, τις καιρικές συνθήκες που κρατούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε κλειστούς χώρους που ευνοούν την μετάδοση, αλλά επίσης αφενός την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν τόσο τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφετέρου την υποχρέωση να προστατευτεί ειδικά το λιανεμπόριο από μία πλήρη κατάρρευση τζίρου.

Οι πληροφορίες θέλουν να συζητείται εντόνως το να προταθεί ένα καθολικό lockdown, όπως επεσήμανε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής. Άλλες προσεγγίζεις προσπαθούν να προκρίνουν εάν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία ή να περιοριστεί η κινητικότητα που συνδέεται με το λιανεμπόριο. Έτσι, είναι υπό εξέταση τόσο το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία Δημοτικών και Γυμνασίων διά ζώσης και επιπλέον θα προστεθούν και τα Λύκεια σε 10 ημέρες. Αντίστοιχα, επανεξετάζεται η επίδραση των λογικών click away και click inside σε κλάδους του λιανεμπορίου.

Την Τετάρτη, για «σαφή» συσχέτιση του ανοίγματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αύξηση κρουσμάτων έκανε λόγο ο Αθ. Εξαδάχτυλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), ενώ άλλα μέλη έχουν αντίθετα προσδιορίσει στο λιανεμπόριο το σημείο όπου θα πρέπει να στοχεύσουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να προταθούν.

Η τελική απόφαση σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι θα ληφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που καλείται να μην επαναλάβει το μοιραίο λάθος του περασμένου Φθινοπώρου. Τότε, με τις ενδείξεις για δεύτερο κύμα να είναι σαφείς από τα μέσα Οκτωβρίου, καθυστέρησε δύο εβδομάδες και αποφάσισε ήπια μέτρα στο τέλος του μήνα. Μία εβδομάδα μετά αποφασίστηκε το δεύτερο lockdown, ωστόσο ήταν ήδη αργά, όπως έγινε σαφές από το άλμα κρουσμάτων, θανάτων και την ασφυξία στις ΜΕΘ ειδικά της βόρειας Ελλάδας που επλήγη περισσότερο.

Οι ενδείξεις από τα λύματα υποδεικνύουν «τεράστια αύξηση» είπε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προσδιορίζοντας στο 40% το ποσοστό των δειγμάτων όπου εντοπίζονται μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού και εκτιμώντας ότι τελικά «οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού». Για την Αττική, ανέφερε ότι τα τα ενεργά κρούσματα είναι λίγο λιγότερα από 4.000 και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των λοιμωξιολόγων δείχνουν ακόμη και τριψήφια ποσοστά αύξησης και τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε τομείς της πρωτεύουσας. Τα μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες για την Θεσσαλονίκη με βάση την αναλογία πληθυσμού δεν είναι σημαντικά καλύτερα, ενώ ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για την Πάτρα, όπου τα κρούσματα σχεδόν διαπλασιάστηκαν και τα ενεργά κρούσματα είναι εκατοντάδες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί