Βουλή: Πυρά από παντού για το νομοσχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου

Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του αντιδραστικού νομοσχεδίου Κεραμέως για τα πανεπιστήμια – Σφιχτή διατηρεί τη μέγγενη της υποχρηματοδότησης η κυβέρνηση, ενώ προσλαμβάνει 1000 αστυνομικούς με κόστος 20 εκ. ευρώ τον χρόνο – «Βάζουν κάμερες παντού, τίποτα δεν άφησαν έξω από την οργουελιανή τους φαντασίωση!», τόνισε σε παρέμβασή του ο Ν. Φίλης.

Συνεχίστηκε σήμερα, σε υψηλούς τόνους, η αντιπαράθεση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αιχμή την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, που οδηγούν σε μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, «σπρώχνοντας πελατεία» στα ιδιωτικά κολέγια. Η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει την καθολική αντίθεση στο νομοσχέδιο της τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ και το Μέρα25, όσο και από σχεδόν σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα – κι ας ήταν ηχηρό το «χαστούκι» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που διέγνωσε πολλαπλά προβληματικά σημεία στο σχέδιο νόμου.

Οι φοιτητές, την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται να δώσουν και την Πέμπτη 4/2 αγωνιστική απάντηση στο αντιδραστικό νομοθέτημα, με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ν. Φίλης: Βάζουν κάμερες παντού, τίποτα δεν άφησαν έξω από την οργουελιανή τους φαντασίωση!

«Και δεν είναι το “οργουελιανή” σχήμα λόγου, δυστυχώς», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί του ν/σ για τα ΑΕΙ. Και εξήγησε: «Προβλέπουν κάμερες στα Αμφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το μάθημα. Κάμερες στο διάλειμμα, όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, με προφανείς σκοπούς. Κι άλλα συστήματα επιτήρησης, που περιλαμβάνουν κάθε είδους μηχάνημα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, μηνύματα, τηλέφωνα, email…»

«Αυτό που επιχειρούν να ξεκινήσουν τώρα από τα πανεπιστήμια, έχουν στόχο να το συνεχίσουν και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Παρακολούθηση, αστυνομία, τρομοκρατία παντού. Αυτό είναι το όραμά τους. Που όμως θα φέρει περιπέτειες και κοινωνικές εντάσεις χωρίς προηγούμενο», τόνισε ακόμα ο Ν.Φίλης, και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη εκδοχή του νέου ψηφιακού καπιταλισμού».

Η Κεραμέως «αγνόησε» την αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το νομοσχέδιο

Με γνωμάτευση που απέστειλε στο γραφείο της υπουργού Παιδείας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωστοποιεί ότι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι διατάξεις χρειάζονται επαναδιατύπωση.

Επίσης, η υπουργός αναγκάστηκε να καταθέσει στη Βουλή την αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία της είχε σταλεί από τις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δέκα ημέρες. Και λέμε αναγκάστηκε διότι για την αντικοινοβουλευτική της συμπεριφορά έχει ήδη επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για ενδεχόμενη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον της, λόγω απόκρυψης δημοσίων εγγράφων από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αφήνεται μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ζητήματα συμμόρφωσης με το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ θέλει «να γιατρέψει το νοσούν τμήμα» της κοινωνίας

Όπως ανέδειξε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στο περιστατικό, ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ, Κ. Ντούμας, κατά την ακρόαση των φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν νοσεί ένα τμήμα της κοινωνίας, πρέπει να γιατρευτεί», για να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. «Στην παρατήρησή μου ότι αυτές οι διατυπώσεις παραπέμπουν ευθέως σε μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορία, απάντησε ότι επί Χούντας ήταν αγέννητος και ότι οι παρατηρήσεις αυτές είναι ακροβασίες», επεσήμανε η Σ. Αναγνωστοπούλου. 

«Προς τιμήν του ο κ. Διγαλάκης, πρόεδρος της επιτροπής, συμμερίστηκε την αντίδρασή μου και ζήτησε να διαγραφεί η παραπάνω φράση του κ. Ντούμα. Σε αντίθεση με την ΠΟΑΣΥ που εκφράζει τους γόνιμους προβληματισμούς της για την ύπαρξη αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ και με τις εντάσεις που αυτή μπορεί να δημιουργήσει, ο κ. Ντούμας θέλει «να γιατρέψει το νοσούν τμήμα», δηλαδή τα πανεπιστήμια».

«Νέα» απάντηση σε Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη ετοιμάζεται να δώσει την Πέμπτη η εκπαιδευτική κοινότητα

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αναμένεται να ξαναβρεθούν στον δρόμο με τα Προπύλαια να αποτελούν το σημείο συγκέντρωσης για την Αθήνα. Παράλληλα, η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει συζήτηση για την αστυνομία στα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 7.30 μ.μ.

«Ειλικρινά δεν μπορεί να καταλάβει» η υπουργός την πληροφορία ότι ένα στα τρία τμήματα κινδυνεύουν με λουκέτο

Αδυναμία κατανόησης της προέλευσης της «πληροφορίας» πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας κινδυνεύουν, λόγω της δραστικής μείωσης των εισακτέρων που επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο, να μείνουν με ελάχιστους φοιτητές, όπως δήλωσε η υπουργός.

Μόνο που αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τη δική της τοποθέτηση η οποία έγινε την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, η Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000-25.000 μαθητών.

Η υπουργός διαμήνυσε πως οι παρούσες ρυθμίσεις δεν είναι οι μόνες οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή από την κυβέρνηση, καθώς εκτός από τον νέο νόμο-πλαίσιο ο οποίος θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η Ν. Κεραμέως δήλωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί το σύνολο του ακαδημαϊκού χάρτη. Όσον αφορά στους εισακτέους η υπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις, ενώ η βάση εισαγωγής είναι μόνο το πρώτο από τα μέτρα που έχουν κλειδώσει.

20 εκατομμύρια τον χρόνο για αστυνομικούς – Σφιχτή η μέγγενη της υποχρηματοδότησης

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου μόνο για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η μισθοδοσία της νέας αυτής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», βαρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κλειστά τα αυτιά και τα μάτια κρατά η υπουργός – «Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επικεντρώθηκε περισσότερο στο να αναπαράξει τα συνηθισμένα στερεότυπα για την κακή εικόνα των πανεπιστημίων, παρά να βρει στέρεα επιχειρήματα για ένα νομοσχέδιο που έχει σηκώσει καθολικές αντιδράσεις. Κυριάρχησε επίσης το πλήρες ξεδίπλωμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων, κάποιες από τις οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η Ν. Κεραμέως  «ανακάλυψε» ότι υπάρχουν κέντρα «παραβατικότητας» στα ΑΕΙ, έκανε λόγο για πρόβλημα που είναι πανθομολογούμενο και ισχυρίστηκε πως τα όποια κρούσματα βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Τις προσλήψεις ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών αντί της κάλυψης των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στηλίτευσε από τη μεριά του ο εισηγητής και τομεάρχης Παιδείας της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης: Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους».

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών, αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό της. Να προσλάβουμε λοιπόν τώρα άλλους 1.030 ειδικούς φρουρούς από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χρυσοχοΐδη, για να… πιάσουμε την πρώτη θέση! Τότε, να προσλαμβάνουμε και μια χιλιάδα αστυνομικούς για κάθε χώρο που κάποια στιγμή γίνεται κάποια παρανομία; Να ιδρύσουμε και αστυνομίες σχολείων, πλατειών, γυμναστηρίων και ό,τι άλλο βάλει ο νους της ΝΔ;»

«Μα δεν υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία απέναντι στις ελληνικές οικογένειες, απέναντι σ’ αυτές τις χιλιάδες των παιδιών που προσπαθούν να δώσουν τη μάχη της εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;», αναρωτήθηκε από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης. «Μόνο και μόνο γι’ αυτό,  αγνοώντας -υποθετικά- τις ενστάσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τις ελληνικές οικογένειες, από τους εκπαιδευτικούς, από τους μαθητές, από τους φοιτητές, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ζούμε σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δεν θα έπρεπε να κάνετε αυτό το βήμα. Γιατί τέτοια αναλγησία, γιατί τέτοια αναισθησία; Διότι περί αυτού πρόκειται», προσέθεσε μεταξύ άλλων.

«Κάθε ελληνική οικογένεια θα πρέπει να ενημερωθεί για το τι στα αλήθεια επιχειρεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια»

Ζωηρός ήταν ο διάλογος που διεξήχθη χθες για το θέμα του νομοσχεδίου κατά την κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και κάλεσε σε παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας, τονίζοντας πως σε αυτόν τον αγώνα κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμβάλλει στο έργο της ενημέρωσης κάθε ελληνικής οικογένειας για τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Απομονωμένοι

Πέραν της αντιπολίτευσης, και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση δείχνει απομονωμένη. Ήδη οι φοιτητές και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα έσπασαν στην πράξη τον κυβερνητικό αυταρχισμό όταν την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποίησαν τις μεγάλες τους κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, καθως και εργαζόμενοι, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους.

Μετά την αναπάντεχη μαζικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σε δήλωσή του, θέλοντας να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο τότε «για αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί