Ν. Φίλης για νομοσχέδιο Κεραμέως: Βάζουν κάμερες παντού, τίποτα δεν άφησαν έξω από την οργουελιανή τους φαντασίωση

«Και δεν είναι το “οργουελιανή” σχήμα λόγου, δυστυχώς», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του ν/σ για τα ΑΕΙ. Και εξήγησε: «Προβλέπουν κάμερες στα Αμφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το μάθημα. Κάμερες στο διάλειμμα, όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, με προφανείς σκοπούς. Κι άλλα συστήματα επιτήρησης, που περιλαμβάνουν κάθε είδους μηχάνημα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, μηνύματα, τηλέφωνα, email…»

Οπως τόνισε ο Ν. Φίλης, στο άρθρο 12 του αντιδημοκρατικού ανοσιουργήματος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, προβλέπεται η εγκατάσταση σε κάθε ΑΕΙ «Κέντρου ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων» (τι εμπνευσμένος τίτλος!) το οποίο «συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός του ΑΕΙ».

Και επισήμανε:

Αυτό το «Κέντρο» του Μεγάλου Αδελφού αφορά το 10% του ελληνικού πληθυσμού σήμερα (φοιτητές, πανεπιστημιακούς, διοικητικούς…), αλλά στην πραγματικότητα, στη διάρκεια των χρόνων, τον μισό ελληνικό πληθυσμό, αν σκεφτούμε πόσοι περνούν από το πανεπιστήμιο.

Κι όμως, για μια τόσο εκτεταμένη παρέμβαση παρακολούθησης, το υπουργείο δεν σκέφτηκε να ζητήσει γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Μια απλή επιστολή έστειλε με ερωτήματα (πού είναι; δεν την κατέθεσαν στη Βουλή) και με μια απλή επιστολή απάντησε η Αρχή, την οποία το υπουργείο έκρυψε για δέκα μέρες.

Σ’ αυτήν, ο πρόεδρος της Αρχής, αφού διευκρινίζει ότι κάνει απλώς κάποιες βασικές παρατηρήσεις για μικρό μόνο μέρος του νόμου όπως κατατέθηκε για διαβούλευση, διαπιστώνει ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων: ότι ο νόμος δεν διευκρινίζει ποια στοιχεία και για ποιο σκοπό θα υποβάλλονται σε επεξεργασία, ότι στηρίζεται στο προεδρικό χουντο-διάταγμα Χρυσοχοΐδη 75/2020 (για απαγόρευση διαδηλώσεων) που δεν αφορά τα πανεπιστήμια, ότι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων με την πανεπιστημιακή αστυνομία (αντίθετα με τα προβλεπόμενα από το νόμο) και τελικώς ζητάει σημαντικές διορθώσεις. Να το πω απλά: Μπουρλότο βάζει στο σχέδιο νόμου. Στον αέρα είναι η οργουελιανή τους νομοθέτηση.

Και δεν είναι το «οργουελιανή» σχήμα λόγου, δυστυχώς.

Προβλέπουν κάμερες στα Αμφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το μάθημα. Κάμερες στο διάλειμμα λοιπόν, κάμερες όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών ή του προσωπικού. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, με προφανείς σκοπούς. Αποθήκευσή τους, άγνωστο για ποιο διάστημα. Άλλα συστήματα επιτήρησης, που περιλαμβάνουν κάθε είδους μηχάνημα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, μηνύματα, τηλέφωνα, email… Τίποτα δεν έχουν αφήσει έξω από την οργουελική τους φαντασίωση. Μόνο κάμερα στον ώμο κάθε φοιτητή δεν τόλμησαν να προβλέψουν. Για την ώρα.

Σε ποια χώρα της Δύσης είδαν παρόμοιες ρυθμίσεις; Η αστυνομία, όπως αποκαλύψαμε, δεν είναι εγκατεστημένη σε κανένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Αλλά πολύ περισσότερο, «Κέντρο ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων», αυτό ούτε καν το έχουν φανταστεί αλλού! Στα σοβαρά θα ανοίγουν κάμερες στα αμφιθέατρα μόλις τελειώνει το μάθημα και ξεκινά μια συνέλευση; Στα σοβαρά φτιάχνουν πειθαρχικά που και για πολιτική δραστηριότητα ακόμα θα διαγράφουν φοιτητές;

Αυτό που επιχειρούν να ξεκινήσουν τώρα από τα πανεπιστήμια, έχουν στόχο να το συνεχίσουν και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Παρακολούθηση, αστυνομία, τρομοκρατία παντού. Αυτό είναι το όραμά τους. Που όμως θα φέρει περιπέτειες και κοινωνικές εντάσεις χωρίς προηγούμενο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη εκδοχή του νέου ψηφιακού καπιταλισμού.

To έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί