«Αφήνουν‌ ‌τα‌ ‌ΕΛΤΑ‌ ‌να‌ ‌ρημάζουν‌ ‌για‌ ‌να‌ ‌δικαιολογούν‌ ‌την‌ ‌καταστρατήγηση‌ ‌των‌ ‌δικαιωμάτων‌ ‌των‌ ‌εργαζομένων»

Ερώτηση 45 βουλευτών με πρωτοβουλία Σ.Βαρδάκη για την αποζημίωση απόλυσης των ΕΛΤΑ‌

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα την Καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ΕΛΤΑ και τη μονομερή απόφαση για περικοπή της αποζημίωσης απόλυσης κατά 50%, πραγματοποίησαν 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πρωτοβουλία των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και του αρμόδιου Τομεάρχη Μάριου Κάτση.

Συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας, την 13ην Μαρτίου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, έλαβε απόφαση μείωσης της αποζημίωσης απόλυσης του προσωπικού κατά το ήμισυ, χωρίς να προσδιορίζει ρητά την ημερομηνία ισχύος της απόφασης. Σιωπηρά ωστόσο η Διοίκηση φαίνεται να την εφαρμόζει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου 2019, σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, μια τέτοια πρακτική συνεπάγεται κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σημειώνεται ότι το ποσό των 30.070 ευρώ, καταβαλλόταν ως αποζημίωση ανελλιπώς τα τελευταία 35 χρόνια, σε όσους ταχυδρομικούς συνταξιοδοτούνται, χωρίς καμιά διοίκηση μέχρι την 13ην Μαρτίου 2020 να το αμφισβητήσει.

Επιπλέον, η Διοίκηση του Οργανισμού, υλοποιώντας προφανώς το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ., προχώρησε απροειδοποίητα στην υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου, κόστους 140 εκ. ευρώ, παρέχοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την αποχώρηση των εργαζομένων. Στο πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτήθηκαν το 2019, ακόμα και τις τελευταίες μέρες του 2020, προκαλώντας σε αυτούς διπλή οικονομική ζημιά.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αντί να διεκδικήσει τις εκκρεμείς οφειλές του Κράτους προς τα ΕΛΤΑ οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τα 300 εκατομμύρια ευρώ, θεωρεί ότι εξοικονομεί πόρους μέσα από τις περικοπές. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει μέτρα για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού, ενώ προσπάθησε και πέτυχε την είσπραξη από τα ΕΛΤΑ ποσό 90 εκ ευρώ, για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας ετών 2013 έως και 2018 και έλαβε πρωτοβουλίες για το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούσαν προς τα ΕΛΤΑ, από το 2012 από πολυάριθμους φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα την είσπραξη έως τα μέσα του 2019 περίπου 45 εκ. ευρώ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να ανακληθεί η ανάλγητη και άδικη για τους εργαζόμενους – νέους συνταξιούχους, απόφαση του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, μείωσης στο μισό αποζημίωσης απόλυσης, να διευκρινίσουν για ποιους λόγους, ενώ δεν είχε προσδιοριστεί ρητά η ημερομηνία ισχύος της απόφασης, η Διοίκηση αυθαιρέτως την εφαρμόζει αναδρομικά από 1η Ιουνίου 2019, καθώς και να ενημερώσουν ποιοι είναι οι σχεδιασμοί τους για καταβολή εκκρεμών οφειλών του δημοσίου προς τον οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί