Νέα μέτρα και πρόστιμα για τις καφετέριες και το take away

Νέα μέτρα πήρε η κυβέρνηση για τις καφετέριες και όσα καταστήματα εστίασης είναι ανοιχτά με take away. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή, ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης («κίτρινο»), αλλά και για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – δηλαδή στο«κόκκινο».

Ειδικότερα, τροποποιείται με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00» (ΦΕΚ Β’ 341).

Πλέον αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και κάθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών».

Μάλιστα η παραπάνω διάταξη αφορά και στα δύο επίπεδα υγειονομικών μέτρων (Α και Β, όπου εντάσσονται οι «κόκκινες» περιοχές).

Οι παραβάτες του μέτρου – πολίτες ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης – θα πληρώνουν πρόστιμο, σε περίπτωση παράβασης.

Στο άρθρο 6 της ίδιας ΚΥΑ αναφέρεται:

«Παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), σύμφωνα με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1.

Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο

Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη».

Σημειώνεται πως τα παραπάνω τίθενται σε ισχύ από αύριο, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Όπως καταλήγει η ΚΥΑ, «η παρούσα ισχύει από την 2α Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00 έως και τις 8 Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00».

Άρχισαν τα λουκέτα στην εστίαση

Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζει εστίασης, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον Alpha 98,9.

«Ο κλάδος περνάει μια δύσκολη συγκυρία. Έχεις 160 μέρες κλειστός με κρατική εντολή. Έχει υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών γύρω στο 50%, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του. Η παράταση του lockdown οδηγεί τον κλάδο σε λουκέτα», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.

Ενδεικτικά, όπως είπε, ήδη μπήκαν τα πρώτα λουκέτα στα αστικά κέντρα: «Ηδη έκλεισαν 50 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και περίπου άλλες τόσες στη Θεσσαλονίκη. Λουκέτα έχουν μπει και σε άλλες πόλεις».

Εξέφρασε το παράπονο του κλάδου, ότι το 40% έμεινε εκτός από τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ άλλοι έλαβαν δυσανάλογα μικρά ποσά.

Χαρακτήρισε θετικά και όχι ικανά τα μέτρα στήριξης της πολιτείας και αναμένει να υλοποιηθούν «αυτά που έχουν ειπωθεί», αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί χρηματοδοτικό μέτρο που θα καλύπτει το 30% του τζίρου από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, «για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και να αναταθεί η εστίαση και να ανοίξει».

Ξεκαθάρισε ότι οι εκπρόσωποι της εστίασης δεν συμφώνησαν να μην ανοίξει ο κλάδος τον Φεβρουάριο, αλλά «διαφωνήσαμε να ανοίξει μόνο με τους εξωτερικούς χώρους. Μιλάμε για περαιτέρω δαπάνες και ουσιαστικά δεν υπάρχει αντίκρισμα στη βιωσιμότητα».

«Κάθε πέρα που περνάει, κάποιες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο», υπογράμμισε και ζήτησε στοχευμένα και όχι ειδικά μέτρα για τον κλάδο, «που έχει πληγεί περισσότερο από όλους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί