Εκλογές σε ένα χρόνο υπόσχονται οι πραξικοπηματίες στη Μιανμάρ

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ τα ξημερώματα της Δευτέρας ήρθε να επιβεβαιώσει τις φήμες ότι ο στρατός σκόπευε να πάρει τον έλεγχο της εξουσίας στη χώρα πενήντα χρόνια μετά, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. 

Οι στρατιωτικοί έχουν συλλάβει και φυλακίσει την πρωθυπουργό της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και άλλα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Νοεμβρίου, με τη μεγάλη νίκη της πρωθπουργού, ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Ο στρατός είχε απαιτήσει να αναβληθεί η σύγκληση σε σώμα και η έναρξη των εργασιών του νέου κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ απέρριψε τις καταγγελίες του επιτελείου περί νοθείας.

«Πρόεδρος» της χώρας αναλαμβάνει ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, που επρόκειτο να βγει στη σύνταξη σε έξι μήνες. Ο 64χρονος στρατηγός, που είχε πολιτικές φιλοδοξίες, αν και ο ισχυρός άνδρας της Μιανμάρ, επικεφαλής ενός στρατού που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, τα τελευταία χρόνια είχε αναχθεί σε παρία για τις δυτικές χώρες λόγω της αιματηρής καταστολής κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. 

Ο στρατός, που κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, υποσχέθηκε ότι θα κάνει εκλογές μετά το τέλος αυτής της περιόδου, και αφού προηγουμένως η εκλογική επιτροπή αναμορφωθεί και επανεξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με ειδικούς, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν πρόκειται να φύγει τόσο εύκολα από την εξουσία.

Ένας από τους λόγους, το γεγονός ότι το σύνταγμα της χώρας προσφέρει το 25% των εδρών στη Βουλή, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλη δύναμη στις ένοπλες δυνάμεις, που στη χώρα αυτή είναι κράτος εν κράτει καθώς ελέγχει και πολλά κομβικά υπουργεία.

Έλεγχος των πάντων

Μετά την κατάληψη της εξουσίας, που έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, οι τηλεφωνικές γραμμές και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις διακόπηκαν και στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε σημαντικά κτίρια τόσο στην Γιανγκόν όσο και σε άλλες περιοχές. Επίσης, έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια και οι τράπεζες ανέστειλαν τη λειτουργία τους από σήμερα και μέχρι νεωτέρας. Το πρωί καταγραφηκαν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ.

Οπαδοί του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στους δρόμουςAP Photo/Thein Zaw

Οι πολιτικοί στη φυλακή

Όπως ανακοινώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων, κρατούνται ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Ουίν Μιντ, η πρωθυπουργός Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

Η πρωθυπουργός σε μήνυμά της, το οποίο είχε συντάξει πριν από τη σύλληψή της, κάλεσε τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και να διαδηλώσουν. «Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει και προσθέτει: «Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Διεθνείς αντιδράσεις

Εσωτερική υπόθεση της Μιανμάρ χαρακτήρισαν το πραξικόπημα η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Καμπότζη, ενώ το Μπανγκλαντές, που φιλοξενεί περίπου 750.000 Ροχίνγκια εξέφρασε την ανησυχία του για την τήρηση της συμφωνίας που είχε κάνει η κυβέρνηση της χώρας για τον επαναπατρισμό τους. Από την πλευρά της η Μαλαισία ζητεί ειρηνική επίλυση της εκλογικής διένεξης στη Μιανμάρ.

«Αυτές είναι εσωτερικές τους υποθέσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πράουιτ Ουονγκσουουάν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε είπε ότι κυβέρνησή του θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών τους στη Μιανμάρ.

Επίσης, ο επί μακρόν ηγέτης της Καμπότζης Χουν Σεν αναφέρθηκε επίσης στο στρατιωτικό πραξικόπημα λέγοντας οτι «Η Καμπότζη δεν σχολιάζει τις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας, είτε βρίσκεται εντός του πλαισίου της ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Η Μαλαισία από την πλευρά της κάλεσε όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να επιλύσουν οποιεσδήποτε εκλογικές διενέξεις έχουν ειρηνικά, μετά το πραξικόπημα του στρατού στη Μιανμάρ.

«Η Μαλαισία υποστηρίζει τη συνέχιση της συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες της Μιανμάρ για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τον λαό και το κράτος της Μιανμάρ, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα, δύσκολη κατάσταση με την πανδημία της COVID-19», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Μεγάλη ανησυχία»

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το πραξικόπημα και «καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την κατάληψη «της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» από τον στρατό, που πλήττει «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων ετών στη Μιανμάρ.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να σημειώνει ότι η χώρα εναντιώνεται «σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν».

Έκκληση να επικρατήσει η δημοκρατία έκανε εκ μέρους της Ε.Ε. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασαν το πραξικόπημα και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων πολιτικών προσώπων. 

Ενημερωτική πινακίδα στο Τόκιο αναφέρεται στο πραξικόπημα στη ΜιανμάρAP Photo/Eugene Hoshiko

Βαθιά ανησυχία και στην Αυστραλία, που ζήτησε από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και τους άλλους πολιτικούς που τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορώντας τους στρατηγούς πως «επιδιώκουν για άλλη μια φορά να αρπάξουν τον έλεγχο» της χώρας.

Στάση αναμονής από την Ιαπωνία και την Κίνα. Το Τόκιο ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν σχεδιάζει τον εσπευσμένο επαναπατρισμό των Ιαπώνων υπηκόων από τη χώρα.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει πληροφορίες για το συμβάν και μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και να βρουν λύση για αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στη χώρα.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών 

Τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ εκφράζει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, μετά τα νέα σχετικά με τη σύλληψη και την κράτηση της βραβευμένης με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Τσι (Aung San Suu Kyi), καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter και προσθέτει: «Ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, καθώς και τον σεβασμό στη δημοκρατική βούληση του λαού, όπως εκφράστηκε στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2020».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί