Θετικοί στην «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη του ιού ιερείς στη Θεσσαλονίκη

Τα κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης είναι δύο. Πρόκειται για ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Στην περιοχή βρίσκονται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος της ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμενέας. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Παρών είναι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας.

Εχουν ήδη εντοπιστεί 66 κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης.

Η μετάλλαξη 501Y.V2

Η μετάλλαξη 501Y.V2, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει καταστεί κυρίαρχη στην περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική και στις γειτνιάζουσες χώρες. Επισήμως η επικίνδυνη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Γκάνα, την Κένυα, την περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, τη Ζάμπια και σε 24 χώρες εκτός Αφρικής, ωστόσο λόγω των ελλείψεων στις εργαστηριακές υποδομές εικάζεται ότι η μετάλλαξη έχει μεταδοθεί στις περισσότερες χώρες της ηπείρου.

Πιο επικίνδυνη από τη «βρετανική»

Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την πολύ μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό πρόβλημα και αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου», είχε δηλώσει ο βρετανός υπουργός.

«Σύμφωνα με έναν από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ο λόγος που ο Ματ Χάνκοκ είναι ‘απίστευτα ανήσυχος’ για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19 είναι ότι δεν είναι τόσο σίγουροι ότι τα εμβόλια θα είναι τόσο αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της όσο είναι για την παραλλαγή που εμφανίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Πέστον.

Χαρδαλιάς: Σε στέλεχος της εκκλησίας το κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ότι» δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».

«Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων.

«Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή » είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς σχετικά από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κοροναϊού, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί. Τόνισε δε, ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κορδελιού Εύοσμος, Κλεάνθης Μανδαλιάνος που κλήθηκε να συμμετάσχει στην έκτακτη σύσκεψη, απατώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού, είχε μπει σε καραντίνα. «Υπάρχει ένα κρούσμα στον χώρο της εκκλησίας. Δεν χρειάζεται να πούμε λεπτομέρειες και να στοχοποιήσουμε άτομα. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν, γνωρίζουν και θα γίνουν μια σειρά από μοριακά τεστ στις κοντινές επαφές του και scrining τεστ σε άτομα που ήταν στην ενορία που κυκλοφορούσε το συγκεκριμένο άτομο», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί