Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Κρήτης

(φωτο από παλιότερη κινητοποίηση)

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, στο Ηράκλειο, οργανώνουν αύριο Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου στις 9 πμ., η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση αναφέρουν: 

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ – ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας

τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, 9.00 π.μ.

στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ (Κνωσσού)

Οι εποχιακοί εργαζόμενοι βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με την ανεργία και την έλλειψη εισοδήματος που να μας επιτρέπει να επιβιώσουμε. Παλεύουμε καθημερινά για την επιβίωσή μας με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Τα ελάχιστα μέτρα της κυβέρνησης τελείωσαν. 

    Σε εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου και σε άλλους χώρους, που δούλεψαν το πολύ 3 μήνες φέτος, ενώ είχαν δεσμευτεί ότι με 50 ένσημα θα δοθεί το ταμείο ανεργίας, ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις για χορήγησή του. Η αιτιολογία είναι ότι οι εταιρείες 12μηνης λειτουργίας φέτος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας, καθώς έχασαν την ποσόστωση του 25%.
    
    Ταυτόχρονα όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ξενοδοχοϋπαλληλοι, υπάλληλοι σε επισιτιστικά καταστήματα, τουριστικά γραφεία, ξεναγοί, καλλιτέχνες που εργάζονται σε ξενοδοχεία κλπ, ζούσαν μέχρι σήμερα με τα ψίχουλα του επιδόματος ειδικού σκοπού ή του επιδόματος ανεργίας που έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα πληρωνόταν με 2 ή και 3 μήνες καθυστέρηση.

    Την ίδια στιγμή λογαριασμοί για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, φόροι, δάνεια,  συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε εργατικά νοικοκυριά, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν ούτε μέρος από αυτά. 

    Από την πρώτη στιγμή δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με παρεμβάσεις  σε χώρους δουλειάς, στον ΟΑΕΔ και συναντήσεις σε αντιπεριφέρεια και Δήμους, διεκδικήσαμε την άμεση εξεύρεση λύσης.

    Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση που βιώνουμε, ήρθε να προστεθεί και η κοροϊδία της κυβέρνησης. Τη στιγμή που παζαρεύει αν θα δώσει 1 ή δύο μήνες επέκταση του ταμείου ανεργίας, τη στιγμή που αρνείται να βάλει στο τραπέζι το αίτημα των σωματείων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των ανέργων με 600 ευρώ, συνεχίζει να δίνει προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες. Επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, ζεστό χρήμα για να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους, φοροαπαλλαγές κλπ.

    Ας μας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο. Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προϋπόθεση, για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι. 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

    Εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από κυβέρνηση και εργοδοσία:

•    Έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου.
•    Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
•    Διασφάλιση εισοδήματος  μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν.
•    Απαλλαγή από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, καμία διακοπή σύνδεσης.
•    Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
•    Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. 
•    Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο.
•    Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.

    Φτάνει πια! Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση. Δε θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημα μας, την Υγεία μας. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί