Μάσκες σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβάλει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων

Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι επιβάτες αεροσκαφών, αλλά και όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, μετρό και τρένα, θα πρέπει να φορούν μάσκες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας.

Η απόφαση ελήφθη με οδηγία του Τζο Μπάιντεν όπως είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή, ενώ ήδη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας. Επί διακυβέρνησης Τραμπ η χρήση μάσκας ήταν μόνο προαιρετική, εκτός από τις πτήσεις, που την επέβαλαν οι αεροπορικές εταιρείες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το μέτρο της χρήσης μάσκας «θα προστατέψει του Αμερικανούς και θα εξασφαλίσει την αναγκαία αυτοπεποίθηση ότι πλέον θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια μέσα στην πανδημία».

Ο κανονισμός του CDC τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και η άρνηση χρήσης μάσκας χαρακτηρίζεται παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου, τον οποίο θα εφαρμόζουν η Υπηρεσία Ασφάλειας των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλες ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές.

Αφορά τους ταξιδιώτες με αεροπλάνα, τρένα, μετρό, λεωφορεία, ταξί και όσους πολίτες μοιράζονται τα ιδιωτικά οχήματά τους με άλλους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική επίσης και στους χώρους αναμονής των αεροδρομίων, τις στάσεις και τις πλατφόρμες μετρό και τρένων.

Στις ΗΠΑ οι αεροπορικές εταιρείες ήδη απαιτούν τη χρήση μάσκας στις πτήσεις και έχουν αρνηθεί να επιβιβάσουν περίπου 2.000 άτομα που αρνήθηκαν να τις φορέσους και πλέον θεωρούν ότι θα είναι ευκολότερο για τους συνοδούς να εφαρμόσουν το μέτρο που καλύπτεται από ομοσπονδιακή απόφαση.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή αναπηρίες που η χρήση μάσκας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία τους, αλλά θα πρέπει να το αποδεικνύουν με ιατρικά έγγραφα. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να βγάζουν τη μάσκα τους μόνο για πιουν ή να φάνε.

Επίσης, το CDC τονίζει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση προσωπίδων, μαντιλιών, μασκών με βαλβίδες εκπνοής και αυτές που δεν εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο, είτε πολύ μικρές είτε πολύ μεγάλες.

Το CDC εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν αρνητικό τεστ για κορονοϊό από τους επιβάτες τους εντός των ΗΠΑ, μέτρο με το οποίο διαφωνούν οι αεροπορικές εταιρείες γιατί φοβούνται ότι λιγότεροι άνθρωποι θα ταξιδεύουν, ενώ ήδη η αεροπλοΐα έχει απωλέσει τον τελευταίο χρόνο το 60% των επιβατών της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί