Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου προς την Κυβέρνηση: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, έχουμε, «το τέλος της ταλαιπωρίας των πολιτών από την γραφειοκρατία»

Υπόμνημα προς την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κ. Χατζηδάκη, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου:

Ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία όπως και η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης για την προστασία της και την στήριξη της έγινε κουρελόχαρτο και ένα φτύσιμο κυριολεκτικά στα μούτρα των εκατομμυρίων συνταξιούχων της χώρας μας.

Ότι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις η σημερινή, κρατώντας στα χέρια της το υπερόπλο της Πανδημίας και εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ περνάει ασταμάτητα νομοσχέδια και αποφάσεις που κάνουν στους εργαζόμενους και στην δική μας περίπτωση στους συνταξιούχους, το βίο αβίωτο. Στα γραφεία της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου καθημερινά φτάνουν απελπισμένοι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν τον στόχο της κυβέρνησης για την  «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» στο όνομα της «ευελιξίας» και της «αποτελεσματικότητας» του κράτους. Ποιος τη χάρη μας!!! Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,  έχουμε, «το τέλος της ταλαιπωρίας των πολιτών από την γραφειοκρατία», «ισότιμη πρόσβαση όλων» στις κρατικές υπηρεσίες, «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», και τάχα γίνεται πράξη «η ανάπτυξη για όλους». 

Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι γενικά και αφηρημένα. Αποτελούν εργαλεία (έτσι και τα ψηφιακά εργαλεία), που τίθενται σε ορισμένη χρήση. Στις ταξικές εκμεταλλευτικές κοινωνίες, η χρήση της επιστήμης είναι ταξική, εξυπηρετώντας τη θωράκιση της εκμεταλλεύτριας τάξης και όχι τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες.

Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όχι μόνο δεν απελευθερώνει περισσότερο χρόνο και αναβαθμισμένη ποιότητα εργασίας για τους εργαζόμενους, αλλά δικαιολογεί τη διατήρηση των κενών και την ανυπαρξία προσλήψεων και οδηγεί σε εντατικοποίηση.

Δεν γνωρίζει η σημερινή Κυβέρνηση ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας μας πέρασαν ( εάν μπορούσαν ) την σχολική τους ηλικία σε άθλιες σχολικές υποδομές με σύστημα διαπαιδαγώγησης και εκπαιδευτικό περιεχόμενο που ακόμη σήμερα δεν ανακάλυψε στην πραγματικότητα το τι είναι η επιστήμη, οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, η τέχνη και πολιτισμός, η φιλοσοφία και τεχνολογία και τέλος η ανάλυση και δημιουργία.

Δεν γνωρίζει η σημερινή Κυβέρνηση ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας μας, ακόμα και πριν την συνταξιοδότηση τους αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας που και εάν θα το θέλανε τους εμποδίζουν, πρέπει να πληρώσουν αδρά ( έχουν;;;;) για να μάθουν να χρησιμοποιούν όλα τα ηλεκτρονικά εργαλεία, τα προγράμματα, δημόσιες και μη πλατφόρμες προκειμένου να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους, τις συντάξεις, τα φάρμακά τους, τα ραντεβού με τους γιατρούς, τα φορολογικά τους, να στέλνουν αιτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις κ.λ.π.

Πώς δεν το ξέρει η Κυβέρνηση; Μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις διαχρονικές πολιτικές οικοδομήσανε και οικοδομούν το αστικό εκμεταλλευτικό κράτος που δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας κόβει μισθούς και συντάξεις, να μας καίει και να μας πνίγει. Να μας παίρνει τα σπίτια μας, να μας πουλάει φάρμακα μόνο εάν συμφέρει, να εργάζεσαι μόνο εάν συμφέρει και τέλος σε φτύνει στα μούτρα για την ασχετοσύνη σου και όλα αυτά στα πλαίσια της καλοσύνης και αγάπης προς την τρίτη ηλικία και όχι μόνο.

Εξάλλου υπάρχουν και τα εγγόνια ( έτσι είπε η κυβέρνηση ) που μπορούν να βοηθήσουν τον παππού και την γιαγιά. Μόνο που τα παιδιά δεν ασχολούνται με ηλεκτρονικές πλατφόρμες και δεν έχουν και χρόνο αφού στο ίδιο σχολείο πηγαίνουν – όπως ο παππούς και η γιαγιά …!!!

Ούτε αυτό το ξέρουν στην κυβέρνηση… ;;;

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Κύριε Υπουργέ 

Το Υπόμνημά μας αυτό αποτελεί ένα ακόμη κείμενο προκειμένου να εκφράσουμε την ανάγκη να δεχθείτε την αντιπροσωπεία μας, για να συζητήσουμε ζωντανά τα προβλήματα του ευαίσθητου τομέα της ευθύνης σας. Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες που από την ανάληψη των καθηκόντων σας, είστε ο μόνος Υπουργός και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την υγεία, που δεν έχετε αποδεχθεί το αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) και της ευαίσθητης ομάδας που εκπροσωπούμε, για συνάντηση μαζί σας. Υποθέτουμε ότι θα νιώθετε κάπως άβολα γι’ αυτή την παράλειψη.  

Η ΣΕΑ είναι το Συντονιστικό όργανο όλων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Χώρας και εκπροσωπεί το σύνολο των 2.5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, σύνολο που αποτελείται από τις πιο ευαίσθητες και ταλαιπωρημένες κοινωνικές ομάδες στην χώρα μας. Πιστεύουμε ότι από τη θέση που κατέχετε σας υποχρεώνει να συναντηθείτε με την αντιπροσωπεία μας προκειμένου να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας γύρω από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.  

Επιγραμματικά για μια ακόμη φορά σας αναφέρουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνταξιούχοι είναι:

  • Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, θεραπευτήρια γενικά στις δομές υγείας.
  • Μεγάλες ελλείψεις γιατρών στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και προβλήματα που τους δυσκολεύουν ακόμη και στην συνταγογράφιση.   
  • Με μεγάλη αγωνία και ανησυχία παρακολουθούμε τα παιχνίδια των πολυεθνικών του φαρμάκου που δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στη παράδοση των εμβολίων για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού και την δική μας. 
  • Με μεγάλη καθυστέρηση και αφού λήγουν όλες οι προθεσμίες γίνεται η διευθέτηση για τη δωρεάν συνταγογράφιση  φαρμάκων στους συνταξιούχους που έπαιρναν το ΕΚΑΣ.  Όπως και πολλοί συνταξιούχοι που έπαιρναν ΕΚΑΣ είναι εκτός δικαιούχων στα φάρμακα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα ψηφισθεί.  

Κύριε Υπουργέ,

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουμε να σας εκθέσουμε στη ζωντανή μας συζήτηση περιμένοντας να την ορίσετε. 

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας είναι εκείνη η κοινωνική ομάδα που στον εργασιακό της βίο έχει πληρώσει τα πάντα για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα που έχουν κατακρεουργηθεί. Έχει πληρώσει και πληρώνει και σήμερα με μεγάλα ποσά κρατήσεων για την υγεία, πληρώνουμε πάνω από 50 χρόνια κλάδο υγείας και δεν έχουμε πλήρη κάλυψη. Από την μεριά μας  θέλουμε να σας κάνουμε καθαρό ότι δεν επαιτούμε αλλά διεκδικούμε όλα όσα άδικα όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν αφαιρέσει σε όλα τα δικαιώματά μας. 

Αναμένουμε…

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κ. Χατζηδάκη

Κύριε Υπουργέ,

Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία.

Με το Υπόμνημά μας αυτό θέλουμε να μας ορίσετε σε εύθετο χρόνο συνάντηση προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση και τα προβλήματα των συνταξιούχων της χώρα μας, που οι οργανώσεις μας εκπροσωπούν.

Ωστόσο με το υπόμνημά μας αυτό θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι:

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας έχουν πληρώσει τεράστιο τίμημα από τις καταστροφικές περικοπές που δέχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα Δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, υφίστανται και έχουν προσθέσει στη ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. Μόνο οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα φθάνουν τα 7.5 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια αρκετές φορές συναντηθήκαμε με όλους τους Πρωθυπουργούς και τους αρμόδιους Υπουργούς θέτοντάς τους τα μεγάλα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Πρέπει να πούμε ότι από την μεριά τους εισπράττουμε την συμπάθειά τους αλλά όχι τις λύσεις που χρειάζονται στα προβλήματά μας. 

Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε συνεχώς στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει περικοπεί, γιατί δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή, σε κανένα τραπεζίτη. Οι συντάξεις μας όλες οι παροχές είναι πληρωμένες στο ακέραιο από την δουλειά μας και τον αγώνα μιας ζωής. 

  • Να αποδοθούν οι περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, να ανοίξουν τα νοσοκομεία και οι εκατοντάδες δομές στην υγεία που  έκλεισαν και να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές. 
  • Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων. 
  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι από χρόνια εκκρεμείς συντάξεις κύριες, επικουρικές, τα μερίσματα, τα εφάπαξ που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες. 
  • Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους. 
  • Να καταργηθεί και στους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης. 
  • Να αποδοθούν στο ακέραιο ισόποσα δίχως διαφορές οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δίχως την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς. 
  • Να γίνει ο επανυπολογισμός  άμεσα στις κύριες συντάξεις με βάση τον νόμο 4670/20, να διευθετηθούν διαφορές και να αποδοθούν τα αναδρομικά σε εκείνους που τα δικαιούνται.
  • Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων δικηγόρων, ο ν. 4760/20 (νόμος Βρούτση) με το άρθρο 44 υιοθέτησε πλήρως το άρθρο 96 του ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), με το οποίον μειώνονται ακόμη περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις και πρέπει να καταργηθεί το άρθρο αυτό που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων
  • Να δοθούν άμεσα οι συντάξεις που εκκρεμούν στους συνταξιούχους που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και προέρχονται κυρίως από τον πρώην ΟΑΕΕ. Να αφαιρεθούν τα πρόστιμα και οι τόκοι και το υπόλοιπο ποσό από τα χρέη τους χωρίς πλαφόν να κρατηθεί από τις συντάξεις τους. 
  • Να αποδοθούν στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ τα χρήματα που παρακρατούνται από τους ίδιους για κοινωνικούς σκοπούς. 
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική. 
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία. 
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.  

Κύριε Υπουργέ  

Στη συνάντησή μας θα σας κάνουμε πιο λεπτομερή ενημέρωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί