New York Times: Τι κρύβουν οι μυστικές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια

Οι κυβερνήσεις έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν εμβόλια. Και ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια για να αγοράσουν δόσεις

Όταν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθισαν αυτόν τον μήνα για να διαβάσουν το πρώτο διαθέσιμο συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων κορωνοϊού, παρατήρησαν κάτι που λείπει. Στην πραγματικότητα, πολλά λείπουν.

Η τιμή ανά δόση; Μειώθηκε. Το πρόγραμμα διάθεσης; Μειώθηκε. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται εκ των προτέρων; Μειώθηκε. Και αυτή η σύμβαση, μεταξύ της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας CureVac και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται μία από τις πιο διαφανείς στον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν εμβόλια. Και ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια για να αγοράσουν δόσεις. Όμως, οι λεπτομέρειες αυτών των συμφωνιών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μυστικές, με τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς δημόσιας υγείας να συγκαταλέγονται στις απαιτήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για απόρρητο.Ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες, αυτό το απόρρητο καθιστά ήδη δύσκολη τη λογοδοσία Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα χάσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους παράδοσης, προκαλώντας ευρεία ανησυχία καθώς εξαπλώθηκαν επικίνδυνες παραλλαγές ιών. Όμως, οι όροι των συμβάσεών τους παραμένουν στενά προστατευόμενα μυστικά, καθιστώντας δύσκολη την απεύθυνση ερωτήσεων στις εταιρείες ή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με την ευθύνη ή τη διαδικασίες. Ωστόσο, τα διαθέσιμα έγγραφα υποδηλώνουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν και έλαβαν ευέλικτα προγράμματα παράδοσης, προστασία της πατέντας και ασυλία από την ευθύνη, αν κάτι πάει στραβά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις χώρες απαγορεύεται η δωρεά ή η μεταπώληση δόσεων, μια απαγόρευση που θέτει εμπόδια στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες.

Οι κυβερνήσεις συνάπτουν τουλάχιστον τρεις τύπους συμφωνιών εμβολίων: Ορισμένες αγοράζουν απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες. Άλλες αγοράζουν μέσω περιφερειακών φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αφρικανική Ένωση. Πολλοί θα στραφούν στο μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα Covax, μια συμμαχία περισσότερων από 190 χωρών, η οποία αγοράζει από τις εταιρείες με σκοπό να διαθέσει εμβόλια παγκοσμίως, ειδικά σε φτωχές χώρες δωρεάν ή με μειωμένο κόστος. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες με κατασκευαστές και Covax.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει 400 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna, αρκετά για 200 εκατομμύρια ανθρώπους, και είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις μέχρι το καλοκαίρι, με επιλογές να αγοράσουν έως και 500 εκατομμύρια περισσότερες. Έχει επίσης συμφωνίες προαγοράσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις από τέσσερις άλλες εταιρείες των οποίων οι εμβολιασμοί δεν έχουν ακόμη έγκριση από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαπραγματεύεται εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ, έχει σύμβαση σχεδόν 2,3 δισεκατομμυρίων δόσεων και διαπραγματεύεται για περίπου 300 εκατομμύρια περισσότερες, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη UNICEF και την Airfinity, μια εταιρεία επιστημονικών αναλυτικών στοιχείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί