«Ανεξέλεγκτες εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19 “βουλιάζουν” τα θερμοκήπια και τους παραγωγούς της Κρήτης»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, που βουλιάζουν τα θερμοκήπια και τους παραγωγούς της Κρήτης, πραγματοποίησαν 19  βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.

Όπως επισημαίνει οι βουλευτές, ο πρωτογενής τομέας δέχτηκε και δυστυχώς συνεχίζει να δέχεται τεράστιο πλήγμα, ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω υγειονομικής κρίσης και απουσίας μέτρων ουσιαστικής στήριξης εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Τα έξοδα καλλιέργειας τρέχουν και συνεχώς αυξάνονται, χωρίς ωστόσο τα προϊόντα να διατίθενται. Αυτή την περίοδο, λόγω και της αναστολής των εργασιών στον χώρο της εστίασης, παρατηρήθηκε σοβαρή έλλειψη ζήτησης στην αγορά. Ακόμα όμως και στην περιορισμένη ζήτηση, αυτή φαίνεται να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμού, όπως αυτή της Τουρκίας. 

Οι αθρόες εισαγωγές από άλλες πέραν την Ε.Ε. χώρες, οδηγούν τα ελληνικά προϊόντα στον κάλαθο των αχρήστων και τους παραγωγούς σε πλήρη εξαθλίωση. Οι ζημιές που υφίστανται οι τελευταίοι, είναι τεράστιες. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσες και καίριες παρεμβάσεις, ώστε να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού. 

Οι βουλευτές τονίζουν μέσω της ερώτησης ότι δυστυχώς ο βαθμός ελέγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, εισαγόμενων κηπευτικών από τρίτες χώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένος, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα πρέπει να πράξει τα δέοντα για την οικονομική βιωσιμότητα του παραγωγού, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και υπαίθρου, αλλά και την διαφύλαξη της υγείας του καταναλωτή. 

Για τους λόγους αυτούς οι Βουλευτές ζητούν σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. Πραγματοποιείται ικανός αριθμός ελέγχων στις εισαγωγές και τις πωλήσεις οπωροκηπευτικών ώστε να εντοπιστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων;
  2. Πόσοι τέτοιοι έλεγχοι και τι αποτελέσματα έφεραν κατά το προηγούμενο έτος;
  3. Πόσοι έλεγχοι υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων έγιναν σε εισαγόμενα οπωροκηπευτικά και τι αποτέλεσμα έφεραν κατά το προηγούμενο έτος;
  4. Έχετε στον προγραμματισμό σας την εντατικοποίηση και την καλύτερη στόχευση των ελέγχων προκειμένου να προστατευτούν οι Έλληνες παραγωγοί;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί