Α. Ξανθός: Μόνο η άρση των πατεντών μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο εμβολιασμό όλων

Σε σημερινή του ομιλία στη βουλή ο Ανδρέας Ξανθός έκανε δηλώσεις για το θέμα των εμβολίων.

«Οι κρίσεις δημόσιας υγείας αντιμετωπίζονται σε κλίμα κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων. Και εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Δεν μπορείτε να μετατρέπετε μία κρίση δημόσιας υγείας σε κρίση δημοκρατίας.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα νέα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Η εικόνα είναι ότι η αγορά αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση της περιόδου

Και απέναντι σε αυτή τη δυσκολία η μόνη σοβαρή, προοδευτική πρόταση είναι η ιδέα της άρσης των προνομίων, των περιορισμών που δημιουργεί το καθεστώς της  πατέντας ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής εμβολίων, ώστε να διασφαλιστεί η προσφορά τους σε όλο τον κόσμο. Και αυτή είναι μία θέση που βρίσκει έδαφος και σε θεσμικά όργανα της Ευρώπης.  Είναι μία πρόταση που κατατέθηκε από την ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά υπερψηφίστηκε από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Απέναντι σε αυτό υπερασπίζεστε τα ιερά και τα όσια της φαρμακοβιομηχανίας. 

Έχουμε σύγκρουση δύο δικαιωμάτων, του δικαιώματος της φαρμακοβιομηχανίας στα υπερκέρδη και τους δικαιώματος των ανθρώπων στη ζωή, στη φροντίδα, στο εμβόλιο

Το κέρδος οι φαρμακοβιομηχανίες το «έχουν βγάλει», με τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, με την προαγορά των δόσεων με την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σας λέμε να στηρίξετε τη σχετική πρωτοβουλία και αντί αυτού τι κάνει ο Πρωθυπουργός;

Ανοίγει πανηγυρίζοντας τη δημόσια συζήτηση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με κανέναν, χωρίς να έχει συμβουλευθεί την επιστημονική κοινότητα της χώρας, χωρίς να έχει ζητήσει τη γνώμη ούτε της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ή της Εθνικής Επιτροπή Βιοηθικής.

Τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί το 2% του πληθυσμού θα μιλήσουμε για πιστοποιητικό εμβολιασμού; Είναι άλλο πράγμα το ψηφιακό διαβατήριο, σαν μία κάρτα υγείας που θα διευκολύνει την ινχηλάτηση και άλλο πράγμα να προωθείται η ιδέα ενός εγγράφου διαφοροποίησης των ανθρώπων, αφύπνισης αντι-εμβολιαστικών αντανακλαστικών και επιστημονικού ανορθολογισμού, που εσφαλμένα υποθέτει ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν.

Είναι τραγικά ανεύθυνη, αντι-επιστημονική και αντικοινωνική αυτή η παρέμβαση, η οποία έφαγε και πόρτα στην Ευρώπη.

Η χώρα χρειάζεται ένα αντι-νεοφιλελεύθερο σχέδιο για την κοινωνία και την υγεία και αυτό θα καταθέσουμε για να διεκδικήσουμε με αξιοπιστία την ευθύνη διακυβέρνησης από τον ελληνικό λαό».

Το βίντεο της ομιλίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί