Επείγουσα βοήθεια από τον γερμανικό στρατό ζητά η Πορτογαλία για την πανδημία

Δραματική είναι η κατάσταση στη χώρα της ιβηρικής, η οποία χθες κατέγραψε νέο ρεκρό νεκρών, με το σύστημα υγείας να ασφυκτιά.

Οι σκέψεις της κυβέρνησης Κόστα να ζητήσει διεθνή βοήθεια είχαν γίνει γνωστές από χθες, όμως, σύμφωνα με το Spiegel, η Λισαβόνα έχει επικοινωνήσει από το Σαββατοκύριακο απευθείας με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας και ζητάει την βοήθεια για την κατασκευή υπαίθριου νοσοκομείου, ιατρικές προμήθειες (τελειώνει το οξυγόνο), αλλά και μεταφορά ασθενών στη Γερμανία. 

Το γερμανικό μέσο τονίζει ότι ειδικοί του γερμανικού στρατού βρίσκονται ήδη στην Πορτογαλία.

Χθες, καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ με 291 νεκρούς λόγω Covid και πλέον η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό. Πολλά από τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν γεμίσει, με το σύνολο των ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομέια να είναι περίπου 6.470. 

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 765 ασθενείς σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Στο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας υπάρχουν 830 κλίνες σε ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 εκ του συνόλου των 1.200 κρεβατιών, ανέφερε η υπουργός Υγείας. 

Και ακόμα δεν βρίσκονται στην κορύφωση του προβλήματος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κορύφωση του δεύτερου αυτού κύματος της πανδημίας μπορεί να έρθει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Χρειάζονται γιατρούς και νοσηλευτές

Η  υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν βοήθεια από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια επισήμανε πως η θέση της Πορτογαλίας στη δυτικότερη άκρη της Ευρώπης εγείρει περιορισμούς στη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες, την ώρα μάλιστα που άλλα κράτη της Ε.Ε. βρίσκονται επίσης υπό πίεση. «Έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια», είπε. «Αυτό που αγωνιζόμαστε είναι να βρούμε προσωπικό», τόνισε.

Συντρέχει και ο στρατός

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, εγκατέστησε δύο ψυγεία έξω από το νεκροτομείο του με χωρητικότητα 30 σορών, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του.

Καθώς τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση, υγειονομικές μονάδες του στρατού στη Λισαβόνα και το Πόρτο έσπευσαν να βοηθήσουν, με μία εξ αυτών, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, να διπλασιάζει τη χωρητικότητά της για να αντιμετωπίσει τη συρροή των ασθενών. Δύο καφετέριες μετατράπηκαν επίσης σε θαλάμους.

Συνολικά η Πορτογαλία θρηνεί πάνω από 11.000 νεκρούς σε σύνολο 653.878 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Sars-Cov2.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί