Στη Βουλή από τον Χ. Μαμουλάκη οι αποκλεισμοί επιχειρήσεων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Νέους αποκλεισμούς επιχειρήσεων από τη διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, αναδεικνύει με Κοινοβουλευτική Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., το βάρος της διαδικασίας για αυτόν τον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έπεσε στην δήλωση των εσόδων, καθώς έπρεπε να γίνουν διορθώσεις σε αρκετές περιπτώσεις όπου τα στοιχεία ήταν ελλιπή ή λανθασμένα, ενώ σε άλλες, υπήρχε αδυναμία ανεύρεσής τους (π.χ. ασφαλιστές, Πρακτορεία ΟΠΑΠ, κλπ). Επιπλέον αυτών, καθώς και λόγω του φόρτου εργασίας και του πολύ περιορισμένου διαστήματος που έπρεπε να γίνουν οι υποβολές, αλλά και του γεγονότος ότι η διαδικασία για την κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν διαφορετική, δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι, όπως ίσχυε κατά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, αρκούσε η υποβολή των εσόδων σε αρχικό στάδιο (εν είδει εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μπορέσει να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης) και θα ακολουθούσε ξεχωριστή διαδικασία αίτησης κατόπιν παρέλευσης της προθεσμίας, όπως αναφέρεται στην Παρ. 9 του Αρθ. 1 της ΓΔΟΥ 1 / 2021 (ΦΕΚ Β’ 7/04-01-2021).

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πλήθος επιχειρήσεων να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στο μέτρο αυτό, κάτι το οποίο εν μέσω πανδημίας και lockdown, είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όπως συνέβη και στο παρελθόν, επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα, δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε αυτόματα, είτε μέσω της επαναλειτουργίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (έστω και για μία ημέρα) της πλατφόρμας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί