Έμποροι Κρήτης: Το λιανικό εμπόριο του νησιού και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βιώνει ακραίες συνθήκες

Τι προτείνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες

Με επιστολή της προς τον Yπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης «Κρητών Εμπόριο» καταθέτει προτάσεις για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης που θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το λιανικό εμπόριο της Κρήτης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μετά από δέκα χρόνια πολύμορφης κρίσης, με τα μεγέθη των αγορών να έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, βρίσκεται τώρα να βιώνει ακραίες συνθήκες εξαιτίας  της υγειονομικής κρίσης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

  Το λιανικό εμπόριο της Κρήτης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μετά από δέκα χρόνια πολύμορφης κρίσης, με τα μεγέθη των αγορών να έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, βρίσκεται τώρα να βιώνει ακραίες συνθήκες εξαιτίας  της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν μέσα σε ένα έκτακτο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και σε μια αγορά  στην οποία η υγειονομική κρίση έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμα της με την εκτεταμένη μείωση των εισοδημάτων, τα προβλήματα ρευστότητας και τη μεταφορά υποχρεώσεων στο μέλλον. 

Ετσι λοιπόν όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το λιανικό εμπόριο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που το αποτελούν, που είναι το τελευταίο κομμάτι του παραγωγικού κυκλώματος, που διαμορφώνει προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το κύτταρο της οικονομίας και που τελικά διαμορφώνει τα μεγέθη της οικονομίας, είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

Είναι εκείνο που υφίσταται την μεγαλύτερη αδικία, ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του οικονομικού κυκλώματος.

Το κόστος είναι μεγάλο και θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Για την ανάσχεση των πλέον δυσμενών επιπτώσεων από την πανδημία, σας καταθέτουμε προτάσεις για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης που θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

  1. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, να δοθούν ΑΜΕΣΑ και να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  2. Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες, με ταυτόχρονη κάλυψη της απώλειας των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες, με χρήματα και όχι με φοροαπαλλαγή (και στα νομικά πρόσωπα).
  3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες.
  4. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για τους επόμενους 6 μήνες.
  5. Ενεργοποίηση του επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.
  6. Αναβολή για 6 μήνες της ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.
  7. Στήριξη των εργαζομένων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
  8. Να υλοποιηθούν τα δάνεια που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και δεν προχωρούν επειδή η εγγύηση του 80% του κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά του ότι έχει εξαγγελθεί από το Μάρτιο του 2020.
  9. Αναστολή για 6 μήνες του μέτρου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και κατάργησης χειρόγραφων τιμολογίων .
  10. Οσον αφορά την πληρωμή των επιταγών πρέπει με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα  και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας (για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων).
  11. Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι. 
  12. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων. 
  13. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση. 
  14. Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α. 
  1. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  
  2. Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Έμποροι Κρήτης: Το λιανικό εμπόριο του νησιού και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βιώνει ακραίες συνθήκες”

  1. και να σκεφτεί κανείς πως οι μικροεπαγγελματίες περιμέναμε κάτι καλό από αυτούς...

    Διαφήμιση, διαφήμιση, διαφήμιση και καλές τιμές είναι νομίζω αυτά που μπορούν να κάνουν οι έμποροι για να ανταγωνιστούν τις ουρές στα πολυκαταστήματα! Ήδη πολλοί τοπικοί έμποροι έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Από το κράτος δεν νομίζω ότι έχουν να περιμένουν και πολλά, γιατί από ιδεολογία οι συγκεκριμένοι είναι κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το δηλώνουν και καθαρά, το έχω δει σε εφημερίδες να το λένε ξεκάθαρα ότι στόχος τους είναι η εκκαθάριση των μικρομεσαίων, γιατί υποτίθεται επιβιώνουν χάρη στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να κλείσουν τα δημόσια σχολεία, γιατί είναι “βάρος” στα παιδιά και επισής να υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί υποτίθεται ότι μπαίνουν με κάτω από τη βάση…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί