Η ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα – Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας τοποθετήθηκαν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο υπουργείο Υγείας και ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο φάσεις: Την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Δημιουργούνται σιγά – σιγά. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας. Το ποσοστό ανοσίας στη δεύτερη δόση υπερβαίνει το 95%. Παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Η δεύτερη δόση είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού», τόνισε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εξήγησε γιατί καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό: «Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση. Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Τόνισε πως υπάρχουν ευχάριστα νέα από το Ισραήλ το οποίο έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήδη: «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα».

Εκτίμησε σε αυτό το πλαίσιο, πως οι μεταλλάξεις – όπως το βρετανικό στέλεχος – δεν επηρεάζουν τα εμβόλια. «Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με αυτές τις μεταλλάξεις [βρετανικό/νοτιοαφρικανικό στέλεχος]».  Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν ικανοποιητικά το βρετανικό στέλεχος, επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου. 

Πόσες δόσεις αναμένουμε τον Φεβρουάριο

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως συνολικά στη χώρα έχουν εμβολιαστεί 177.377 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Συνολικά 169.456 άτομα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε πώς παραλάβαμε από τη Pfizer τη Δευτέρα 100.000 δόσεις, ενώ σημείωσε πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 815.000 δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως η Pfizer αποκατέστησε το ρυθμό παράδοσης των εμβολίων.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα μας θα λάβει 410.000 δόσεις, ενώ τον Μάρτιο θα παραλάβουμε ακόμα 330.000 δόσεις.

Σχετικά με το εμβόλιο της Moderna αναμένονται 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Σχετικά με την εστία υπερμετάδοσης που καταγράφηκε σε γηροκομείο στο Μαρούσι, ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι: «Είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε τα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως υπήρξε μια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να δημιουργηθεί πλήρης ανοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί