Πόσο αυταρχικός και πόσο λίγος…

Του Γιώργου Δημητρίου

Η Αστυνομία Μητσοτάκη είναι η χειρότερη μετά το 1974;Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα μπορεί να λάβει περισσότερες από δύο απαντήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ακόμη και εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις.

Προσωπικά δεν μπορώ με βεβαιότητα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Θα ισχυριστώ όμως ότι η Ελληνική Αστυνομία της εποχής Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη πάει από το κακό στο χειρότερο σε ότι αφορά μία Δημοκρατική Αστυνομία.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σαφής και κοινά αποδεκτός ορισμός της Δημοκρατικής Αστυνομίας δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία, ωστόσο σε όλα τα δημοκρατικά καθεστώτα η ιδανική μορφή αστυνομικής εξουσίας που θα πρέπει να ασκείται είναι με περιορισμένο τρόπο και ανάλογη με το πρόβλημα και όχι σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του κάθε Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που θα παραθέσω στο τέλος του άρθρου, οι αστυνομικοί δεν θα πρέπει να ενεργούν με ρητό πολιτικό τρόπο, ούτε να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα του κόμματος το οποίο θα ήθελαν να δουν στην εξουσία.

Επομένως Δημοκρατική Αστυνομία κατά μία έννοια είναι μία ουδέτερη Αστυνομια.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η Δημοκρατική Αστυνομία θα πρέπει:

1) Να υπόκειται στο κράτος δικαίου αντί στις επιθυμίες Μητσοτάκη και κάθε Μητσοτάκη.

2) Να μπορεί να παρεμβαίνει στη ζωή των πολιτών μόνο υπό περιορισμένες και προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες.

3) Να είναι υπεύθυνη στο δημόσιο διάλογο. Είναι μύθος ότι το μόνο που υπάρχει ανάμεσα στο απόλυτο χάος και στην κοινωνική τάξη, είναι η Αστυνομία. Η κοινωνική τάξη έχει και πολλές άλλες πηγές.(κάποιοι παραπληροφορούν τους αστυνομικούς).

Για μιά δημοκρατική κοινωνία, είναι ειρωνικό, αλλά η Αστυνομία αποτελεί μεγάλη υποστήριξη αλλά και μεγάλη ΑΠΕΙΛΗ. Είμαι 55 ετών και τόσα χρόνια ακούω αστυνομικούς ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε πολιτικές εντολές για το ένα για το άλλο για το παρ’ άλλο και για το παραπέρα.

Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους έδινε εντολές για τα ίδια πράγματα…

Μόνο η Νέα Δημοκρατία τούς δίνει τις κατάλληλες πολιτικές εντολές… σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεών τους.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, αλλά θα σταθώ μόνο σε τρείς:

1) Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που σιγά σιγά θα αποστρατεύεται απο εδώ και στο εξής, μπήκε στη σχολή ενωματαρχών απο το 1982 χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, με πολύ χαμηλά προσόντα και με απολυτήρια ΕΠΑΛμε βαθμό 10 μέχρι 11,αφού δεν κατάφεραν να επιτύχουν ούτε σε μία σχολή ΚΑΤΕΕ. Οι περισσότεροι είχαν πολύ λιγότερα προσόντα από τους σημερινούς ειδικούς φρουρούς με πτυχία ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, με ξένες γλώσσες, δεξιότητες σε υπολογιστές και πολλά άλλα.

Όταν λοιπόν δεν έχεις τα ανταγωνιστικά προσόντα είσαι πάντα πιο ”ευλύγιστος” στην πολιτική παράταξη με τις μεγαλύτερες ρίζες στο κράτος και αυτή δεν είναι άλλη από τη ΝΔ…κι ας ωφελήθηκαν επι ΠΑΣΟΚ,

Τελικά οι περισσότεροι στη φυσική ηγεσία έμειναν ”εξαρτώμενοι” στο  βαθύ κράτος της Ν.Δ.

2) Η Νέα Δημοκρατία τους λέει εσείς είστε το ”κράτος” και αυτοί το πιστεύουν, παρά του ότι η βιβλιογραφία στις σχολές τους λέει άλλα όπως ανέφερα προηγουμένως. Εγκλωβισμένοι οι περισσότεροι στο δόγμα ”πατρίς-θρησκεία-οικογένεια”, αρνούνται την ουδετερότητα από τις πεποιθήσεις τους, όπως τους μαθαίνει η επιστήμη του policing.

3)Δεν επιτελούν σωστά το έργο τους κατά την άποψή μου είτε επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες εντολές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη,είτε τις έχουν και δεν τις τηρούν για κάποιους λόγους.

Κατά τη βιβλιογραφία της αστυνομικής επιστήμης υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες εγκλημάτων:

α) Τα εγκλήματα του μπλε κολλάρου που αφορούν σε όλα τα κοινά εγκλήματα που γνωρίζουμε και τα οποία έχουν σαφείς θύτες και θύματα.

β) Τα εγκλήματα του λευκού κολλάρου των πολιτικών, ολιγαρχών κλπ, για τα οποία καταστράφηκε η χώρα (έχουν μεγάλο συντελεστή βαρύτητας) και  βλέπουμε μιά εμμονή κάποιων αστυνομικών να καταλάβουν το κράτος των Εξαρχείων, ενώ το κράτος της κλεπτοκρατίας είναι ”αόρατο” και στις δηλώσεις τους και στην πρακτική τους.

Η ΕΛΑΣ κλίνει ”μονόμπατα” προς τα δεξιά και σίγουρα δεν είναι ουδέτερη αφού δεν υπερτονίζει και τη δράση της εναντίον του λευκού κολλάρου. Αλλωστε εάν ασχολιόνταν με αυτό δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα στη διαφθορά στην Ευρώπη.

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΚΟΛΛΑΡΟΥ

Η νομική σχολή του Notre Dame College,USA :Αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις (Η Ελλάδα είναι η πιο μονοπωλιακή οικονομία) Δωροδοκίες πολιτικών(Δεν είδε κανείς τίποτα).. Ψεύτικες επιχειρηματικές χρεωκοπίες; Παραβιάσεις περιβαλλοντικών νόμων, απάτες Τραπεζών, απάτες κρατικών αξιωματούχων στην περίθαλψη, κλοπές – απάτες-ζημίες στα ασφαλιστικά ταμεία. Σκανδαλώδεις τραπεζικούς δανεισμούς πολιτικών (Ούτε αυτά τα αντελήφθη η ουδέτερη αστυνομία;)

Ούτε εγκλήματα κεφαλαιαγοράς αντελήφθη ή δεν είχαν τις πολιτικές εντολές και εδώ…

(Διαβάστε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Cornell Universityopen institute acces to Law,white crime collar/wex/us law/Lii/Le-gal information).

Η συστημική αστυνομική βία της αστυνομίας του κ. Μητσοτάκη μόνο στο ένα σκέλος των καθηκόντων της έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στην Ελληνική κοινωνία και μετρήσιμο κόστος στην Ελληνική οικονομία.

(Δείτε έρευνες για το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της πολιτικής και επιχειρηματικής διαφθοράς, ιδιαίτερα πάνω στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας).

“Δεν υπάρχει πιο απάνθρωπη  τυραννία από αυτή που ασκείται υπο τη σκέπη των νόμων και με τη σημαία της Δικαιοσύνης” (Μοντεσκιέ,1689-1755)

Υπάρχουν πολλοί νέοι αξιωματικοί που έρχονται στην ιεραρχία, οι οποίοι είναι αριστούχοι των πανελληνίων, με πολύ υψηλά προσόντα που θα μπορούν φτιάξουν μιά ουδέτερη αστυνομία, να  προσπαθεί και για τους δύο τύπους εγκλημάτων με το ίδιο πάθοςμε τις ίδιες δηλώσεις,με την ίδια αποτελεσματικότητα.Δεν χρειάζονται πολιτικές εντολές απο κανέναν, υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί τους οποίους θα έπρεπε να εφαρμόζουν. Οταν η πατρίδα θα κατέβει την κλίμακα της διαφθοράς των εγκλημάτων του λευκού κολλάρου, τότε η ΕΛΑΣ θα είναι μια ”δημοκρατική” αστυνομία και όχι  μια αστυνομία με ”μπλέ’ ‘γυαλιά στην καταστολή μόνο του (blue collar) μπλέ κολλάρου.

Να σωθεί πραγματικά η πατρίδα από την πραγματική “εσωτερική” απειλή που δεν είναι άλλη απο την εγχώρια παρασιτική ελίτ, η οποία κατασπαταλά τους οικονομικούς πόρους σε βάρος της παιδείας, της υγείας και της άμυνας.

Η αστυνομία Μητσοτάκη ευρίσκεται στο σημείο, όχι να είναι το στήριγμα και η προστασία της κοινωνίας, αλλά η απειλή για αυτήν.

Με πολιτικούς ”διωγμούς” της τάχα αριστερής απειλής  πάλι ως άλλοθι, γίνεται η νέα κακοδιαχείριση του κρατικού ταμείου, με τη μορφή επιδοτήσεων, διαφημίσεων και φοροαπαλλαγών στους ολιγάρχες.

Υπήρξε τουρκική απειλή στο Αιγαίο, καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας… Υπήρξε πραγματικός εχθρός, αλλά εκεί λειτούργησε με ”σύνεση και υπευθυνότητα”, σε αντίθεση με τον εσωτερικό ”εχθρό” τον Ελληνα φορολογούμενο του νόμου και της τάξης πάνω στον οποίο βγάζουν τα ”απωθημένα” τους.
ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ κ. Μητσοτάκη απο το σύνδρομο του ”ακροδεξιού” αυταρχικού προτύπου Ερντογάν, είστε πολύ ”λίγος” για μια Δημοκρατία, έστω και σε αυτή την οποία πίστευε ο αείμνηστος πατέρας σας.

Βιβλιογραφία.

Balley, DH Μοτίβα αστυνόμευσης .Μια διεθνής συγκριτική ανάλυση

Rutgers University press,1985.

Berkely,G.The Democratic Policeman,Beacon Press,1969.

Bittner, E.Οι λειτουργίες της σύγχρονης αστυνομίας στις κοινωνίες.

Oelgeschlager, Gunn and Hain,1980.

Chapman,B. Macmillan,1970,αστυνομικό κράτος.

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Πόσο αυταρχικός και πόσο λίγος…”

  1. Eleni

    Χθες που είχε πάει στους γέρους ήταν τόσο μελιστάλαχτος που θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι αυτός δεν είναι άνθρωπος αλλά άγιος! Σαν να είχε πάρει μαγικό φίλτρο και μεταμορφώθηκε από κακιά μάγισσα σε καλή νεράιδα.Βλέπαμε ειδήσεις τέσσερις γυναίκες και για μια στιγμή… μας κέρδισε!

  2. Anti-logos

    Αυταρχικός(? κόμπλεξ) ΕΠΕΙΔΗ είναι λίγος. Και το ξέρει. Του το θύμιζε ακόμα και η οικογένεια.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί