ΕΛΚ και Σοσιαλιστές καταψήφισαν το «δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση»

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές «πάγωσαν» τη θέσπιση του Δικαιώματος των Εργαζομένων στην Αποσύνδεση από την τηλεργασία για τουλάχιστον 3 χρόνια, εν μέσω πανδημίας. 

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισαν την τροπολογία και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άμεση θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου ρύθμισης της Τηλεργασίας που θα προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή.

«Ό,τι δεν κατάφεραν τα ισχυρά εργοδοτικά λόμπι επί μήνες, το πέτυχαν μέσα σε λίγες ώρες: με τροπολογία της ύστατης ώρας ανατράπηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί τους προηγούμενους μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία του Δικαιώματος στην Αποσύνδεση, την άμεση θεσμοθέτηση δηλαδή από την ΕΕ με σχετική νομοθεσία του δικαιώματος των εργαζομένων να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες από τους εργοδότες τους. Όλα αυτά μάλιστα εν μέσω πανδημίας όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται πλέον απ’ το σπίτι».

Αυτό τονίζουν σε δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές του ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Όπως σημειωνουν, ήταν μια σκληρή και λυσσαλέα μάχη για το Δικαίωμα στην Αποσύνδεση και αυτό αποδεικνύεται από την αντικοινοβουλευτική πρακτική στην οποία κατέφυγαν οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου όπως φαίνεται να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των πανίσχυρων λόμπι των μεγάλων εταιριών, των πολυεθνικών, και των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, που δεν σταμάτησαν όλους τους μήνες που διεξάγεται η συζήτηση για την αποσύνδεση να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την ακύρωση ή το πάγωμα της ρύθμισης.

Τρία χρόνια απροστάτευτοι

Η υπερψήφιση της τροπολογίας με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) αφήνει, για τουλάχιστον τρία χρόνια, τους εργαζομένους απροστάτευτους απέναντι σε μια επιβαλλόμενη νοοτροπία διαρκούς σύνδεσης και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τηλεργασία στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, στις δίκαιες συνθήκες εργασίας, στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, και στη σωματική και τη ψυχική υγεία, την ασφάλεια και ευεξία κατά την εργασία. 

Τα εμπόδια που θα έχουν διαμορφωθεί στην εργασία μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των τριών ετών από την εργοδοσία θα έχουν καταστεί απροσπέλαστα σε βαθμό τέτοιο που οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν μείνει απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, χωρίς το περιθώριο ανατροπής μιας πλέον παγιωμένης κατάστασης. Πρόκειται για θρασύτατη μεθόδευση των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων που προσβάλλει τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία στην καρδιά των θεσμών εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών και που πιθανότατα προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί