Το Ηράκλειο στις μέρες της γερμανικής κατοχής – Μια μοναδική φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι από τον Ζαχαρία Νικολακάκη και έχει απαθανατίσει μια εικόνα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο Ηράκλειο. Είναι η πλατεία Καλλεργών, συνέχεια της 25ης Αυγούστου, πριν φτάσουμε στα Λιοντάρια.

Το πιο γνωστό σημείο είναι ο κινηματογράφος “Μινώα”, δηλαδή η Βασιλική του Αγίου Μάρκου που μέχρι τη δεκαετία του 1950 λειτουργούσε ως κινηματογραφική αίθουσα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάθονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Από την περίοδο της κατοχής έχει κυκλοφορήσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ από τον Βύρωνα Τεζαψίδη, με τη συνεργασία και του κ. Νικολακάκη, που παραχώρησε μέρος των φωτογραφιών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΒΥΡΩΝ ΤΕΖΑΨΙΔΗΣ ΜΙΝΩΑ LER XHA ΣΤΙ PENNNNC TO το ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ένα φωτογραφικό λεύκωμα της πόλης και περιχώρων"

Το ιστορικό αυτού του φωτογραφικού λευκώματος, όπως το περιγράφει ο Β. Τεζαψίδης:

Έπεσε στα χέρια μου το άλμπουμ φωτογραφιών ενός Γερμανού αξιωματικού της Λουφτβάφε που υπηρέτησε από το 1941 ως τα τέλη Ιανουαρίου του 1943 στο σμήνος ελαφρών βομβαρδιστικών Ι./ Lehrgeschwader 1 με έδρα το σήμερα στρατόπεδο της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού [ΣΕΑΠ] δίπλα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Απαθανάτισε στη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη με περίπου 500 φωτογραφίες την καθημερινότητα της πόλης και των περιχώρων, τον άνθρωπο Κρητικό, τα στρατιωτικά νεκροταφεία, την Κνωσό, το στρατόπεδο με τους αξιωματικούς και τους άνδρες, το αεροδρόμιο με τους Γερμανούς πιλότους και τα αεροσκάφη, τις αφίξεις προσωπικοτήτων του γερμανικού και ιταλικού στρατού και τελικά το λιμάνι με ιταλικά και γερμανικά πλοία.

Σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα να μείνουν άγνωστες αυτές οι ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από το παρελθόν της πόλης του Ηρακλείου, κυρίως για τους φίλους Κρητικούς, και προχώρησα.

Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε. Ήρθε στο μεταξύ καινούργιο πολυπληθές φωτογραφικό υλικό από τους φίλους μου Κρητικούς Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και Ζαχαρία Νικολακάκη όπως και του Γερμανού ερευνητή του ναυτικού Peter Schenk που έστειλε σπάνιες φωτογραφίες από το λιμάνι Ηρακλείου.

Ετοιμάστηκε μια καινούρια έκδοση με πολύ περισσότερο υλικό από την προηγούμενη, με 401 σελίδες και πάνω από 750 φωτογραφίες, στην τιμή των 36 Ευρώ.

Θα διατίθεται από τη Δευτέρα 25.01.21.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί