Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανυπαρξία στήριξης των εμπόρων των λαϊκών αγορών

Την απουσία μέτρων στήριξης των εμπόρων των λαϊκών αγορών, αναδεικνύει με Ερώτησή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση.

«Οι έμποροι των λαϊκών αγορών, βιώνουν εδώ και πολλούς μήνες τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρόκειται για έναν κλάδο που συμβάλει καθοριστικά στην ισορροπία της αγοράς και τα περιοριστικά μέτρα που ορθώς ελήφθησαν, αφού αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, δεν αναιρούν το ότι ο περιορισμός της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς αποτελεσματικά μέτρα στήριξης, συνεπάγεται την απόλυτη οικονομική καταστροφή τους.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, από τον Ιούνιο του 2020, εφαρμόστηκε περιορισμός στη συμμετοχή των εμπόρων στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας κατά 50%, ενώ από τον Νοέμβριο του 2020, απαγορεύτηκε καθολικά η συμμετοχή εμπόρων βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της επικράτειας, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Οι παραπάνω αποφάσεις, που οδήγησαν ουσιαστικά στον οικονομικό στραγγαλισμό των εμπόρων βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, δεν συνοδεύτηκαν από τα κατάλληλα αντισταθμίστηκα μέτρα. Για το σύνολο του 2020, η μόνη αποζημίωση που προβλέφθηκε ήταν το ποσό των 800 ευρώ την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 τον Νοέμβριο του ’20, μέτρα τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες των επαγγελματικών φορέων των εμπόρων λαϊκών αγορών, καλύπτουν μόλις και μετά βίας το 65% του συνόλου των μελών τους.

Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά εμπόρους λαϊκών αγορών που στο σύνολό τους ανήκουν σε χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα και η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί είναι τεράστια, ερωτάται ο Υπουργός για το πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους εμπόρους των λαϊκών αγορών που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα παραπάνω μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί