Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από 1η Φεβρουαρίου εισηγείται η Επιτροπή

Με το σκεπτικό ότι η λειτουργία των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αναμένεται να αυξήσει ιδιαίτερα την κινητικότητα του πληθυσμού και ότι το άνοιγμα των δημοτικών δεν επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφάσισαν να εισηγηθούν και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Η Επιτροπή, στη διάσκεψη της οποίας συμμετείχε και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου. Εξαιρούνται τα λύκεια στις περιοχές όπου ακόμη ισχύει αυστηρό lockdown.

Η επιτροπή εξέτασε τα δεδομένα για την επιδημία, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί μετά και την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ πλέον διαπιστώθηκε ότι η επίπτωση της κινητικότητας λόγω των εορτών, ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την αρχική ανησυχία. Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί επιδημιολογικά και η επίπτωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο αύξησε σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού και για το λόγο αυτό τα γυμνάσια και λύκεια δεν ανοίγουν άμεσα, αλλά σε 10 ημέρες από σήμερα.Κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας αναφέρουν το άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητα. Όμως μάλιστα ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα: “Είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας το να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά”.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η επιτροπή συζητά και το ενδεχόμενο να δώσει «πράσινο φως» και για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ αλλά και να επιτραπεί ξανά το κυνήγι και το ψάρεμα.

Σκουτέλης: «Τα νούμερα διορθώνονται βασανιστικά αργά»


«Με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις ανάγκες της κοινωνίας, ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα σχολεία», εκτίμησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Το άνοιγμα της αγοράς πήρε τη θέση του ανοίγματος των σχολείων, για να πάρει σε λίγο καιρό σειρά και η εστίαση» υποστήριξε. «Τα νούμερα διορθώνονται βασανιστικά αργά», είπε και χαρακτήρισε «τολμηρό βήμα» το άνοιγμα της αγοράς, τόσο για την επιτροπή, όσο και για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν «πράσινο φως» στην επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στο Open TV θα ζητηθεί να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και να δοθεί η άδεια στους λαχειοπώλες να βγουν ξανά στους δρόμους.

Πάντως, ο Ν. Παπαθανάσης δεν άφησε κανένα περιθώριο για άμεση επανεκκίνηση της εστίασης. «Δεν βλέπουμε καθόλου κοντά το άνοιγμά της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας επίσης στο Open TV, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης. «Προχωράμε με μικρά βήματα, ανοίγοντας σιγά σιγά δραστηριότητες».

Εξαδάκτυλο: Αποκλείεται το μεγάλο άνοιγμα από 25/1

Πάντως, ο Αθ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάμε σε μεγάλο άνοιγμα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και παρέπεμψε για περισσότερα στην επόμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων στις 29 Ιανουαρίου.

«Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, των χιονοδρομικών κέντρων και της άρσης απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό» ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης.

Πληροφορίες από Αυγήpopaganda.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί